Crna Gora: EU uplatila 28 miliona eura bespovratne pomoći

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa, kazala je da je Unija uplatila 28 miliona eura bespovratne pomoći u državni budžet Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je kazala da je taj novac uplaćen kao pomoć Crnoj Gori da ublaži ekonomske i društvene efekte krize izazvane koronavirusom. Popa je pojasnila da je to prvi dio bespovratne budžetske pomoći koji je dostupan Crnoj Goru u ukupnoj vrijednosti od 40,5 miliona eura.

“Preostala sredstva biće uplaćena nakon što Crna Gora ispuni niz preuzetih obaveza, među kojima su najvažnije da obezbijedi finansiranje za mala i srednja preduzeća i da finansira socijalna davanja za najugroženije kategorije stanovništva”, kazala je Popa.

Ona je istakla da je uplaćeni novac dio bespovratne pomoći vrijedne 53 miliona eura, koju je EU obezbijedila Crnoj Gori radi kupovine medicinske opreme, unapređenja zdravstvenih usluga i pomoći ugroženim pojedincima i preduzećima koja su najozbiljnije pogođena krizom izazvanom koronavirusom.

“Ovo pomoć pokazuje da i kada je sama Evropska unija teško pogožena krizom koju je izazvao korona virus, mi ostajemo posvećeni solidarnosti kao našoj temeljnoj vrijednosti i ne zaboravljamo naše partnere u Crnoj Gori. Ohrabrujem građane Crne Gore da poštuju zdravstvene mjere i da zaštite sebe i svoje bližnje”, kazala je Popa.


Izvorni članak: Crna Gora: EU uplatila 28 miliona eura bespovratne pomoći