Austrijska ministarka rada očekuje pola miliona nezaposlenih do kraja godine

BEČ – Ministarka rada Austrije Kristine Ašbaher očekuje da će broj nezaposlenih do kraja godine dostići pola miliona.

nezaposleni

FOTO: Pixabay

10

U oktobru je oko 424.000 osoba bilo bez posla, a virus korona kriza, uključujući drugo “zaključavanje”, kao i tradicionalna viša zimska nezaposlenost, na primjer na građevini, dovešće do daljeg rasta broja nezaposlenih, rekla je ona.

Prema njenim riječima, broj nezaposlenih usljed krize u novembru i decembru, u poređenju sa krajem oktobra porašće za 20.000 na 90.000.

Austrijski ekonomski instituti Wifo i IHS revidirali su svoju prognozu za tekuću i iduću godinu. Tako za tekuću godinu očekuju privredni rast od minus 7,7 odsto, umjesto minus 6,8 procenata. Za iduću godinu privredni rast će iznositi svega 2,8 odsto, umjesto ranije prognoziranih 4,4 procenata.

Stopa nezaposlenosti, prema tim prognozama, iznosiće u ovoj godini 9,9 odsto, a iduće godine 9,7 proenata. Ašbaher je istakla da te prognoze nisu nikakvo iznenađenje, jer će iduća godina biti teža i izazovnija.

Ona je istakla da je ključno za poboljšanje ekonomskog stanja i situacije na tržištu rada poboljšanje zdravstvene situacije, te redukcija broja inficiranih.   Tanjug

Чланак Austrijska ministarka rada očekuje pola miliona nezaposlenih do kraja godine се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Austrijska ministarka rada očekuje pola miliona nezaposlenih do kraja godine