Za deset godina neće postojati zanimanja kakva danas poznajemo?

BEOGRAD -Za deset godina neće postojati polovina zanimanja koja postoje danas, tvrde IT stručnjaci.

foto: e kapija

Koja su zanimanja budućnosti i ko će moći da ih radi? Na ova i druga pitanja o digitalnom poslovanju za TV Prva odgovarali su Vasa Šegrt, stručnjak za digitalno bankarstvo i Nebojša Đurđević iz inicijative “Digitalna Srbija”.

“Ima raznih podataka. U najvećoj meri verujem u to. Ima i podatak da će 65 procenata đaka prvaka raditi poslove koji danas ne postoje. I to je sasvim u redu. Nove digitalne tehnologije će doneti nove poslove, a neki poslovi će nestati i jako je važno upravo to da se današnji đaci pripreme za te poslove budućnosti sa veštinama koje će omogućiti da ih rade bez obzira što danas ne znamo tačno koji su to poslovi”, naveo je Đurđević.

Šegrt smatra da je digitalna ekonomija šansa i da ne bi trebalo da bude problem ni za koga.

Danas i sutra će nam trebati i obućar i lekar i bilo koji drugi posao koji danas postoji, samo će morati da se prilagodi poslovanju i biznis modelu koji postoji”, navodi.

Na primjeru obućara, Šegrt je objasnio šta pod ovim podrazumjeva.

“Imaćete veb sajt preko koga ćete moći da naručite, imaćete mogućnost da se čujete s njim preko nekih telekomunikacionih kanala. Imatećete mogućnost da sarađujete sa njima putem drugačijih modela poslovanja i to je, u stvari, suština digitalne ekonomije. Nije poenta da li će neko da se uplaši i da li će nešto nestati. Hoće, određeni poslovi, naravno, ali većina ljudi će u stvari dobiti šansu time”, naveo je on.

Iako će najveću šansu u svemu tome dobiti mlađa generacija, Šegrt smatra da se i stariji prilagođavaju.

Ako pogledate danas, velika većina penzionera je jako digitalno aktivna. Svi smo se prilagodili. Ranije se mnogo više pričalo o milenijalcima i sličnim starosnim grupama, ali mi smo danas shvatili da smo svi u digitalnoj ekonomiji. Neko manje, neko više, ali svi koristimo ono što možemo i ja se nadam da ćemo sve više koristiti”, objasnio je.

Kada je riječ o radu od kuće i vraćanju na “tradicionalni” način rada, Nebojša Đurđević smatra da će se neke firme sigurno vratiti.

“Kada je u pitanju taj timski rad, jako je bitna komponenta direktnog prisustva“, naveo je.

Međutim, mnogo je bitniji drugi efekat, ne samo rad na daljinu i rad od kuće. Bitnije je to što su kompanije koje posluju tradicionalno shvatile značaj korišćenja digitalnih tehnologija. Videli smo koliko e-commerce prepoznat kao ključna mogućnost kupovine tokom pandemije, tako da je vrlo jasno da je i od strane kompanija i u populaciji prepoznato koliko je bitna digitalna tehnologija, baš zbog pandemije i mislim da će to ubrzati digitalizaciju generalno.” TV Prva

Чланак Za deset godina neće postojati zanimanja kakva danas poznajemo? се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Za deset godina neće postojati zanimanja kakva danas poznajemo?