Recept za oporavak BiH: Država treba trošiti manje i pametnije, a uštedu usmjeriti u razvoj

Pandemija je uveliko pokazala svoje posljedice po ekonomiju svake države pa tako i BiH, a ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da za oporavak postoji rješenje, a to je prije svega sektor javne potrošnje gdje bi država trebala trošiti manje, ali pametnije.
Pavlović je u razgovoru za Klix.ba pojasnio da je BiH država ovisna o stranim kreditima te da bi smanjenjem javne potrošnje i uštedom sredstava povećala povjerenje investitora.

Osim toga, dodao je da bi se na taj način stvorila i mogućnost za usmjeravanje novca u razvoj ekonomije što je posebno značajno u trenutnoj situaciji kada je na sceni pandemija.

“BiH je veoma mala zemlja te samim time ima i iznimno mali Bruto domaći proizvod (BDP) da bi mogli finansirati visoki nivo javne potrošnje. Kada bi država uspjela smanjiti javnu potrošnju time bi se pokazalo da se može funkcionisati jeftinije. Kada posmatramo bilo koju proizvodnju, uslov svakog profita i zarade je da potrošite manje, a zaradite isto ako već ne možete povećati prihod”, pojasnio je Pavlović.

Smanjenje javne potrošnje bio bi dokaz da administracija može manje trošiti, kazao je Pavlović te dodao da se onda takve uštede i sredstva trebaju racionalno iskoristiti i uložiti u poboljšanje privrede i ekonomije pogotovo u kriznim vremenima kakva je pandemija.

“Ako bi manje potrošili ne znači da su manje radili već su samo umanjili troškove na koje imaju pravo. Mi smo inače narod koji vrlo lako maksimalno koristi sve ono na šta ima pravo. Naprimjer, imate službeni telefon na kojem je dozvoljeno 200 KM potrošnje, normalno je da možete potrošiti i 50 KM, ali vi idete do tih 200 KM jer je toliko dozvoljeno. A cilj je zapravo da napravimo uštede gdje god možemo jer jednostavno nemamo mogućnost zaraditi ili stvoriti više pa ćemo uštedama dobiti bolje efekte, a one bi poslužile kao stimulans investitorima da ulažu u određene proizvodne aktivnosti”, istakao je.

Naglasio je da bi te potencijalne uštede od javne potrošnje nadležni mogli iskoristiti za pokretanje razvojnih sredstava za aktivne mjere podrške privrednicima koji su najviše ugroženi u pandemiji.

“Poenta je da se sačuvaju ili otvaraju nova mjesta i da se na taj način prave reforme. Želim istaći da novi program koji BiH planira uraditi s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prema mojoj procjeni može proći samo da kada i ako dobijemo novac, oni uključe kontrolora za trošenje novca što u prijevodu znači da nam više ništa ne vjeruju i da se uvjere da će sredstva biti utrošena u prave namjene”, rekao je Pavlović.

The post Recept za oporavak BiH: Država treba trošiti manje i pametnije, a uštedu usmjeriti u razvoj appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: Recept za oporavak BiH: Država treba trošiti manje i pametnije, a uštedu usmjeriti u razvoj