Štrajk zdravstvenih radnika HNK: Tražimo potpisivanje novog Kolektivnog ugovora

– Naše strpljenje je pri kraju. Tražimo Mirovno vijeće, to je posljednja stepenica do generalnog štrajka, rekao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Uz članstvo Sidnikata zdravstvenih radnika, bili su i članovi Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Predsjednik Ivica Anić rekao je da medicinski radnici već deceniju ipo ne bilježe povećanje dohotka, s izuzetkom povećanja koeficienta za 0.20 prije godinu ipo.

Protesti / PR – Haber.ba

– Zakonski zaslužujemo jednaka prava kao doktori i stomatolozi. Zakon poštujemo, pa isto zahtijevamo i od vladajućih. Davno su se obavezali da će nam dva puta povećati koeficient za 0.50 posto, rekao je.
Naveo je i kako dosad nije pregovarano, te da u Sindikatu i ne znaju šta se nudi posljednjom ponudom za koju tvrdi da je nejasna.
Ministar Opsenica s druge strane tvrdi da je sindikatima na vrijeme odaslan prijedlog povećanja koeficienta u istom postotku kao i Sindikatu doktora.

Protest medicinskih radnika / PR – Haber.ba

– Njima se, odgovorno tvrdim, nudi i ono što je dato Sindikatu doktora. Oni prema onome što se može pročitati u medijima traže povećanje koeficienta za isti iznos kao i u slučaju ljekara, što nije mogiće. Tako bismo narušili omjer koji je ipak osnov svega. Čitajući neke od njihovih dopisa ponekad pomislim i kako su neupućeni, rekao je Opsenica, te dodao da se Mirovno vijeće ne formira jer zasad ne postoji spor.


Izvorni članak: Štrajk zdravstvenih radnika HNK: Tražimo potpisivanje novog Kolektivnog ugovora