Neradna nadjelja i u Sjevernoj Makedoniji

SKOPLJE – Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev objavio je da je njegova vlada prihvatila inicijativu da nedjelja zakonom bude proglašena za neradni dan.
makedonija

FOTO: Pexels

Zadužili smo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da u roku od 15 dana dostavi zakonsko rešenje za ovo pitanje“, napisao je Zaev na Facebooku, uz napomenu da je to rješenje u interesu građana.

On je ocijenio da nedjelja treba da bude “dan posvećen odmoru, dan za kvalitetnije vrijeme za svakog građanina kojem je to potrebno, dan za porodicu, dan za sebe“.

Crna Gora je prva država u regionu koja je zakonom zabranila rad trgovinskih objekata nedjeljom još u oktobru 2019. godine, a ovoj praksi nedavno se pridružila i Slovenija koja je 30. septembra usvojila zakon kojim se zabranjuje rad prodavnica nedjeljom i državnim praznicima.

Uz Grčku i Austriju, i Francuska, Nemačka, Belgija, Holandija, Kipar, Češka, Mađarska, Island, Luksemburg, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može da radi nedjeljom. Ostale članice EU uglavnom ne ograničavaju radno vrijeme.     Indikator.ba

 

Чланак Neradna nadjelja i u Sjevernoj Makedoniji се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Neradna nadjelja i u Sjevernoj Makedoniji