U KS potvrđena 323 nova slučaja zaraze korona virusom, tri osobe preminule

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 201 osoba, odnosno 62,22 posto, i u samoizolaciji od ranije. U isto vrijeme, 156 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid – 19.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (106) i Općoj bolnici (45) hospitalizirana je 151 osoba, od kojih sedam koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 12 osoba.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 133 osobe.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 3.706 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 03. novembra ove godine ukupno je registrovano 9.989 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 6.150 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 21. oktobra do 04. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.015 samoizolacija, prenosi “N1“.

“S obzirom na trenutno zabrinjavajuće zdravstveno-epidemiološko stanje u Kantonu Sarajevo neophodno je da se svi građani apsolutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva”, ponovno poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.


Izvorni članak: U KS potvrđena 323 nova slučaja zaraze korona virusom, tri osobe preminule