Sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji

SARAJEVO – Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ poziva nadležne institucije da provjere navode da sanitarni inspektori u kantonima odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji, kako bi teret bolovanja snosili poslodavci, a ne nadležne institucije.

“Određeni broj članica požalio se Udruženju na postupanje kantonalnih sanitarnih inspekcija, naročito na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona. Prema njihovim tvrdnjama, sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na virus korona ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i upućuju ih kod ljekara da otvore redovno bolovanje”, ističu iz Udruženja.

Ako se ustanovi da su navodi tačni, poslodavci smatraju da je takvo postupanje neprihvatljivo, jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država, a kada ljekar izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac.

“U uslovima ogromnih posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona koje privrednici i njihovi zaposleni u FBiH najdirektnije osjećaju, ovo predstavlja još jedan dodatni namet na privredu i poslovanje”, naglašavaju iz Udruženja.

Poslodavci navode da nadležne institucije stalno kreriaju nova opterećenja i parafiskalne namete koji dodatno otežavaju položaj zaposlenih i poslodavaca u realnom sektoru, umjesto da se koliko-toliko olakša poslovanje privrednim subjektima.

Iz Udruženja podsjećaju da je u Kantonu Sarajevo sredinom marta iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona pojašnjeno da, ukoliko se na osnovu epidemiološke procjene osobi preporuči kućna izolacija ili izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, podaci se upisuju u posebnu bazu podataka, a bolovanje otvara nadležni ljekar.

Na osnovu ovog pojašnjenja, troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, navodi se u saopštenju. Srna

Чланак Sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji