Javnost zgrožena zbog napada na novinarku BN TV

Napad na našu novinarku Ljiljanu Faladžić Jekić tokom jučerašnje sjednice Kriznog štaba grada Bijeljina, izazvao je oštru reakciju običnih građana i predstavnika nevladinih organizacija, ali ne i od predstavnika gradske vlasti i drugih državnih institucija, prenosi “BN TV“.Postavlja se pitanje: Koliko još treba novinara da se napadne tokom obavljanja svog posla, da bi nosioci svih nivoa vlasti zaštitili novinarski poziv?

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima su šokirani ovakvim ponašanjem šefa Odsjeka za odnose sa javnošću Grada Bijeljina Predraga Lopandića i zahtijevaju od nadležnih institucija, prvenstveno od MUP-a Republike Srpske, da hitno istraže ovaj slučaj i procesuiraju napadača na novinarku BN TV u skladu sa zakonom, piše “BN TV“.

Tražimo od gradskih vlasti Bijeljine da u skladu sa svojim internim procedurama na odgovarajući način sankcionišu radnika Gradske uprave Lopandića, te na taj način pošalju nedvosmislenu poruku javnosti da se ovakvo ponašanje prema predstavnicima medija ne može i ne smije tolerisati u jednom demokratskom društvu.

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava izražazili su u zvaničnom saopštenju najdublju zabrinutost zbog sve češćih napada na novinare, uskraćivanja informacija i stvaranja negativne atmosfere prema medijima i novinarima u Bosni i Hercegovini.

Neprijatno smo iznenađeni i zabrinuti zbog okolnosti u kojima predstavnici institucija vrše selekciju novinara na podobne i nepodobne, i onemogućavaju jednak pristup informacijama. Razočaravajuće je što niko od javnih ličnosti i nosilaca najodgovornijih funkcija nije našao za shodno da reaguje na maltretiranje novinarke RTV BN, Ljiljane Faladžić Jekić, prilikom jučerašnjeg izvještavanja javnosti sa sjednice Kriznog štaba u Gradskoj upravi Grada Bijeljina.

Slučajnost ili paradoks, napad na novinara BN TV Ljiljanu Faladžić Jekić, dogodio se 2. novembra, datum koji se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Uprkos torturi, novinari nastavljaju dostojanstveno da obavljaju svoj posao, sa ciljem da zakon slobode napokon zaživi u našem društvu.


Izvorni članak: Javnost zgrožena zbog napada na novinarku BN TV