SDA odgovorila HNS-u: I Džokeri su se predstavljali kao “antiteroristička jedinica”

Kako je saopćeno iz SDA, HNS-ovo saopćenje upućeno povodom terorističkih napada u Francuskoj predstavlja podmukao pokušaj da se ideološke tenzije i sigurnosni problemi iz Francuske prenesu u Bosnu i Hercegovinu i iskoriste protiv Bošnjaka.

– U vezi sa ciničnim pokušajem HNS-a da rat u BiH reinterpretira kao borbu protiv “islamskog terorizma i ekstremizma”, podsjećamo na činjenice utvrđene haškim presudama da su npr. neposredno uoči masakra u Ahmićima upravo iz lokalnog HDZ-a stigle poruke o potrebi borbe protiv “islamskih fundamentalista”, te da su i Džokeri, zločinačka jedinica koja je izvršila pokolj 116 civila u Ahmićima, bili zvanično definisani kao “antiteroristička jedinica” – navodi se u saopćenu.

Dodaje se da je u haškim presudama (Šestorci, Kordiću, Blaškiću i dr.), koje su dobro poznate francuskoj javnosti, detaljno opisano kako su HDZ i HVO pokolj 116 civila, uključujući ubijanje tek rođene djece i žena, pokušavali predstaviti kao “borbu protiv terorista”, koristeći se identičnom “antiterorističkom” retorikom, kakvu su u julu 1995. u medijima koristili Radivoje Miletić, Milan Gvero, Zdravko Tolimir i dr, dok su istovremeno organizirali masovne egzekucije civila.

– Očigledno je da HNS danas, jednako kao i 1993, Bošnjake želi predstaviti teroristima i narodom kojem nema mjesta u Evropi. To je licemjerna poruka politike koja se ne odriče naslijeđa zločina i kojoj cilj nije mir i saradnja među narodima. Umjesto što se samoproglašava zaštitnicima i “nositeljima europskih vrijednosti”, ta politika bi svoje evropejstvo trebalo da pokaže prihvatanjem presuda Haškog tribunala koje se odnose na “pokušaj stvaranja hrvatskog entiteta na tlu BiH”, a zatim i niza presuda Evropskog suda za ljudska prava kojim se afirmira jednakost građana u izbornom procesu, uključujući i presudu po apelaciji Sejdić-Finci – saopćeno je iz SDA.


Izvorni članak: SDA odgovorila HNS-u: I Džokeri su se predstavljali kao “antiteroristička jedinica”