U KS testirano još 563 uzorka, 165 pozitivnih

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 99 osoba, odnosno 60 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 37 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 1.892.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima su 94 osobe, od kojih pet koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je tri tokom protekla 24 sata otpuštena sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Nažalost, desila su i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećao na 107.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 7.205 zaraženih osoba, od kojih je njih 5.206 oporavljeno od COVID infekcije, prenose “Vijesti“.

U periodu od 12. do 26. oktobra ove godine, naložena je 2.939 samoizolacija.

U slučaju pojave nekih od simptoma, kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa ili okusa i slično, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju osobama sa simptomima, kao i članovima njihovih domaćinstava da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru, kako bi dobili dalje upute.

Sve preporuke i smjernice za ponašanja u vrijeme pandemije nalaze se na http://www.zzjz.fbih.ba i http://www.zzjzks.ba.


Izvorni članak: U KS testirano još 563 uzorka, 165 pozitivnih