Digitalni samit zapadnog Balkana // Bregu: Ukidanje troškova rominga u regionu od jula 2021.

Istraživanje Balkan barometar 2020 pokazuje da 80 posto rukovodilaca na zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine veoma važnim za poslovanje

Treći Digitalni samit zapadnog Balkana otvoren je danas u Tirani, čime je nastavljena tradicija započeta na samitu u Skoplju 2018. godine, prvom ikada održanom digitalnom samitu zapadnog Balkana na kome je otpočeo politički dijalog na najvišem, premijerskom nivou, o digitalnoj transformaciji regiona, saopćilo je Vijeće za regionalnu suradnju. Nakon toga je uslijedio samit u Beogradu 2019., kada je potpisan Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

Cilj Digitalnog samita zapadnog Balkana u Tirani je poticanje regionalne saradnje u domenu 5G mreže i interoperabilnosti podataka i usluga, čime se potvrđuje spremnost i usmjerenje regiona na budućnost u izuzetno zahtjevnom kontekstu pandemije Covid-a 19.

– Prošle godine u Beogradu, resorni ministri šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali su Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, prvi te vrste. Vjerujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Prvi korak ovog sporazuma već je donio rezultate jer mi sada plaćamo između 83 i 96 posto manje cijene rominga na cijelom zapadnom Balkanu. Naredni korak je ukidanje troškova rominga za cijeli region od jula 2021. Srednjoročni cilj je smanjenje cijena rominga između regiona i Evropske unije i pripreme za izradu akcionog plana su već počele, a očekuje se da će plan biti podržan na narednom Digitalnom samitu – rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju samita danas u Tirani.

– Istraživanje Balkan barometar 2020 pokazuje da 80 posto rukovodilaca na zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine veoma važnim za poslovanje. Nedostatak vještina je veliki, a to će biti i dalje, jer će se vještine potrebne za različite poslove promijeniti u narednih pet godina. Odgovornost je lidera da preformulišu politike u cilju obrazovanja i prekvalifikacije ljudi. Škole i fakulteti bi novim generacijama trebali omogućiti usvajanje onih vještina koje će im biti potrebne za rad u novim okolnostima u svakoj od naših ekonomija. Mi možemo pomoći i obezbijediti regionalni forum koji će služiti za koordinaciju i rješavanje pitanja koje nam novi izazovi donose, koji će pomoći kreatorima politika da brzo reaguju na promjene u okolnostima, da prilagode saradnju potrebnu da se prilagodimo digitalnom dobu – dodala je Bregu.

Ona je vodila panel na otvaranju samita zajedno s generalnim direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom, potpredsjednikom za javne i regulatorne poslove Deutsche Telekom AG Wolfgangom Kopfom, službenikom UNDP-a za digitalni sektor Robertom Oppom, generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhaom, državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i energetiku Njemačke Claudiom Dörr-Voß i ministricom za infrastrukturu i energetiku Albanije Belindom Balluku.

Od danas pa do 28. oktobra putem interneta moguće je pratiti brojne sesije o temi mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i sigurnosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije, dok će završni skup samita biti održan 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu.

Treći Digitalni samit organizovala je vlada Albanije uz pomoć Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske unije.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su lideri iz regiona podržali u Trstu 2017. godine. Prvi Digitalni samit zapadnog Balkana održan je u aprilu 2018. godine u Skoplju, a drugi prošle godine u Beogradu.

Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa. Njegov nastavak će biti dio stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, programa koji treba biti podržan na samitu u Sofiji u novembru ove godine. Vijeće za regionalnu saradnju je, zajedno s Evropskom unijom, vladama iz regiona, CEFTA-om i partnerima u naprednoj fazi pripreme akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

The post Digitalni samit zapadnog Balkana // Bregu: Ukidanje troškova rominga u regionu od jula 2021. appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: Digitalni samit zapadnog Balkana // Bregu: Ukidanje troškova rominga u regionu od jula 2021.