Sarajevo: Za 75. godišnjicu i Dan Ujedinjenih nacija osvijetljena Vijećnica

Povodom 24. oktobra, Dan Ujedinjenih nacija i ujedno 75. godišnjice osnivanja međunarodne organizacije kojoj je temeljna zadaća očuvanje svjetskog mira i sigurnosti osvijetljena je zgrada Vijećnice u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Davne 1945. godine, na snagu je stupila Povelja Ujedinjenih nacija koju su četiri mjeseca ranije u San Franciscu potpisali predstavnici 50 država.

Grad Sarajevo se na ovaj dan osvjetljenjem Vijećnice želi prisjetiti osnovnih principa organizacije koja promoviše globalnu toleranciju, dijalog i mir.

“Simbolično obilježavamo Dan i 75. godišnjicu UN-a. Sarajevo šalje poruku mira cijelom svijetu. Upućujem iskrene čestitke i najbolje želje za rad ove organizacije i ubuduće. Trebamo graditi BiH kao samoodrživu državu i njen glavni grad kao prosperitetnu prijestolnicu”, poručio je gradonačelnik Abdulah Skaka, te dodao da Sarajevo s UN-om dijeli jednake ciljeve i vrijednosti:

“Naglašavam značajan doprinos UN-a ostvarenju međunarodnog mira, ljudskih prava i pravde, koji se postiže uspostavljanjem i podrškom rada MKSJ-a, u okviru kojeg je jučer otvorena stalna postavka Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.“

Od primanja Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine, BiH je bila punopravni dio ove svjetske organizacije, dajući joj nesebičnu podršku i učestvujući u radu svih njenih agencija, tijela i programa.

Uz veliku humanitarnu pomoć, Ujedinjeni nacija su direktno učestvovali u okončanju ratnih sukoba i održavanju mira.

Sarajevo se, uz Mostar i Banja Luku, osvjetljenjem Vijećnice pridružuje gradovima širom Evrope u inicijativi “Evropa u plavom za UN Dan“. Preko 200 najpoznatijih građevina, mostova, spomenika večeras svijetli plavo u simboličnoj poruci kojom se podsjeća na univerzalnu vrijednost mira, održivog razvoja i ljudskih prava u ovim neizvjesnim vremenima.


Izvorni članak: Sarajevo: Za 75. godišnjicu i Dan Ujedinjenih nacija osvijetljena Vijećnica