Darija Kisić-Tepavčević: Na jednog zaraženog pet do 10 osoba koje nose virus, a ne znaju

Procjenjuje se da u svijetu na jednu osobu kod koje je potvrđen koronavirus ide pet do 10 osoba koje u sebi nose virus, a da ne znaju, izjavila je zamjenica direktota Instituta “Batut” dr. Darija Kisić-Tepavčević.

Zato se, ukazala je, i propagira primjena opštih preventivnih mjera, odnosno svi se moramo ponašati kao potencijalni nosioci infekcije.

Kisić je istakla da od početka epidemije, informacije pokazuju da u najvećem broju slučajeva postoje ili blagi oblici kliničkog ispoljavanja bolesti ili je riječ o asimptomatskim slučajevimam prenosi “Avaz“.

Prema njenim riječima, grupe kod kojih je najveći rizik da dođe do komplikacija, ukoliko se inficiraju, jesu starije osobe i oni s različitim hroničnim oboljenjima i imuno-deficijentnim stanjima.

– Ali, niko nije zaštićen. Sve osobe koje nemaju imunitet, a došle su u kontakt s osobom koja ima virus, mogu da se inficiraju, a tok bolesti je nepredvidiv – upozorila je Kisić.

Ona je napomenula da su u najvećem riziku od obolijevanja radno aktivno stanovništvo i mlađe odrasle osobe, koje i imaju najveći intenzitet kontakata, s većim brojem ljudima, a bez primjene mjera.

– Uzor treba da nam budu naši najstariji sagrađani, koji su svjesni da su u najvećem riziku i najsavesnije se ponašaju – rekla je Kisić.

Ona je dodala da se i školarci savjesno i odgovorno ponašaju, jer se u školama radi o sporadičnim slučajevima zaraze, odnosno nije bilo značajnijeg prenošenja virusa u školskoj sredini.


Izvorni članak: Darija Kisić-Tepavčević: Na jednog zaraženog pet do 10 osoba koje nose virus, a ne znaju