NOVE PREPORUKE FEDERALNOG KRIZNOG ŠTABA!

Imajući u vidu P0G0RŠANJE COVID-19 epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu, te tendencije rasta broja oboljelih u svim kantonima, građan su pozvani da se dosljedno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“Posebno podsjećamo na mjere lične zaštite kojih se svi građani trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima”, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se P0G0RŠAVA, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke:

1. Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

2. Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje USL0VI – informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela.

3. Roditeljima se preporučuje da obustave P0HAĐANJA vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u ZATV0REN0M prostoru.

4. Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa HR0NIČNIM B0LESTIMA, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

5. U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 – 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u B0LNICE, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

6. U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

7. Obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa NE0PH0DN0 je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do do daljnje eska*acije zdravstvene krize, odnosno UGR0ŽAVANJA života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih P0SLJEDICA”, zaključuje se iz štaba.

The post NOVE PREPORUKE FEDERALNOG KRIZNOG ŠTABA! appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: NOVE PREPORUKE FEDERALNOG KRIZNOG ŠTABA!