„Snažna SDA-Sigurna BiH“: Više ima simbolike na ovoj slici nego istine u izbornom sloganu SDA

Pokušaj je dobar, ali je tema promašena, a poruka neistinita. Naprotiv, imajući u vidu nevizionarsko i neinvetivno djelovanje rukovodstva SDA, slogan bi trebao glasiti: ”Aktuelna SDA – nesigurna BIH”.

SDA se i za ove izbore odlučila za slogan kojim sugerira biračima važnost “snažne SDA”, jer kada je snažna SDA, onda je i sigurna BiH.


Pokušaj je dobar, ali je tema promašena, a poruka neistinita. Naprotiv, imajući u vidu nevizionarsko i neinventivno djelovanje rukovodstva SDA, kao i činjenicu da su najvažnije poluge vlasti u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH, prepuštene Dodikovim i Čovićevim kadrovima, slogan bi trebao glasiti: ”Aktuelna SDA – nesigurna BIH”.

A argumenata je na pretek. Krenimo redom.


SDA je u Domu naroda BiH prepustila, odnosno poklonila Dodiku četvrtog zastupnika, tako da SNSD i HDZ imaju većinu i nijedan zakon ili odluka ne mogu na nivou BiH biti usvojeni bez volje Dodika i Čovića. SDA je svojom greškom ili neznanjem pretvorila sebe u nebitnog posmatrača i povremeno, ali bezopasno gunđalo u Parlamentu BiH.

SDA je u Vijeću ministara BiH nije izabrala ministarstvo finansija, kao što se očekivalo i kako su to sugerisali iskusni i stručni poznavaoci bh prilika, nego je uzela samo jedno ministarstvo (očito za SDA važnije nego devet drugih?!), pri čemu je prvo odabrala Biseru Turković pa tek onda Ministarstvo vanjskih poslova, dok su SNSD i HDZ izabirali najvažnija i najuticajnija ministarstva.


Jedina dobra karika u Vijeću ministara BiH nije bila ministrica Turković iz SDA, nego bivši ministar sigurnosti Radončić, koji je unaprijedio sektor sigurnosti i predložio dobru strategiju za rješavanje migrantske krize, i koji se nažalost, povukao upravo zbog nepostojanja adekvatne podrške od nadležnih funkcionera SDA, posebno člana Predsjedništva Šefika Džaferovića.

Migrantska kriza se, poslije ostavke Radončića, dodatno usložnila, tako da je zbog ciljane opstrukcije iz SDA, BiH postala nesigurnije mjesto za njene građane.

SDA trenutno ima člana Predsjedništva BiH, dva ministra u Vijeću ministara BIH, devet zastupnika u Predstavničkom i tri zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH, ali nije poznato da je bilo ko od njih pokrenuo bilo kakvu zakonsku ili ekonomsku ideju ili inicijativu koja bi ojačala državu BiH i unaprijedila njenu sigurnost i ekonomiju.


Na nivou FBiH, situacija je još gora. SDA je izgubila svoj značaj u Vladi FBiH u kojoj većinu imaju HDZ i SBB, i pokazala se potpuno nedoraslom u vođenju procesa u periodu pandemije. Niti jednom strateškom mjerom nije unaprijedila sektor javnog zdravlja ili pružila sigurnost privrednicima i ljudima koji su izgubili posao. BDP strmoglavo pada, preduzeća se gase, investicije su presušile, privredni tokovi prekinuti ili usporeni, a Vlada FBiH i premijer i ministri iz SDA “se češljaju”.


Građani su u periodu pandemije potpuno izgubili povjerenje u institucije vlasti, posebno u vlade koje vode kadrovi SDA koji su BiH učinili manje sigurnim mjestom u odnosu na region, dok su ubjeđivali javnost, nadmjeno i bez bilo kakvog argumenta, da je FBiH najbolja u Evropi u uspješnoj borbi protiv korinavirusa i saniranju ekonomskih posljedica. A svi smo svjedoci da u području zdravstva i ekonomije imamo najlošije parametre.

A za situaciju na kantonalnom nivou, sa posebnim osvrtom na Kanton Sarajevo, dovoljno je reći da je to jedini nivo vlasti, vjerovatno na čitavom svijetu, koji nema ministra zdravstva niti definisan put pacijenta, što izaziva veliko nepovjerenje, nesigurnost i strah kod građana.


Zato, tačnije bi bilo reći: Sa ovakvom dezorijentisanom SDA, sve je slabija Bosna!

Izvor: thebosniatimes.ba

The post „Snažna SDA-Sigurna BiH“: Više ima simbolike na ovoj slici nego istine u izbornom sloganu SDA appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: „Snažna SDA-Sigurna BiH“: Više ima simbolike na ovoj slici nego istine u izbornom sloganu SDA