CRNE BR0JKE ZA USK! Devet preminulih u protekla četiri dana, Krizni štab USK zahtijeva od Vijeća ministara BiH da oteža dolazak dijaspore

Direktor Kantonalne bolnice, Hajrudin Havić, iznio je podatak da su na Infektivnom odjelu trenutno smještena 24 pacijenta. U protekla 24 sata imamo nova tri sm**tna slučaja u USK, radi se o dvije osobe starije životne dobi, te o jednoj osobi srednje životne dobi. Ukupno u protekla četiri dana na području USK zabilježeno je devet sm*tnih slučajeva UZR0K0VANIH koronavirusom.

Od dvadest jednog pozitivnog na covid – 19, pet pacijenata je na respiratoru, dok se za tri čekaju rezultati testiranja.Broj zaraženih od ove koronavirusa NAGL0 raste, pa su donesene i nove preventivne mjere. Tako će oni, za koje se utvrdi da su covid pozitivni , moći odmah uzeti B0L0VANJE, bez prethodnog čekanja, da im resorno ministarstvo iz*da rješenje o izolaciji.

S obzirom na to, da je koronavirus ušao i u zdravstvene ustanove, te oslabio postojeći kadar, njihov menadžment će opozvati ljekare, koji se trenutno nalaze na specijalizaciji u drugim kli*ikama. Odobrena je i njihova preraspodjela na odjele, na kojima nedostaju stručnjaci.

Resorno ministarstvo će uputiti i inicijativu Vladi te MUP-u USK, da se krene u izmjenu Zakona o javnom redu i miru, kako bi, pored sanitarne inspekcije, i pripadnici policije imali ovlaštenja za kaž**avanje nesavjesnih građana.

Također, Krizni štab USK pozvao je dijasporu da ne dolazi u Kanton u narednom periodu, a upućen je i zahtjev Vijeću ministara BiH da građani koji dolaze iz dijaspore moraju imati PCR na granici.

The post CRNE BR0JKE ZA USK! Devet preminulih u protekla četiri dana, Krizni štab USK zahtijeva od Vijeća ministara BiH da oteža dolazak dijaspore appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: CRNE BR0JKE ZA USK! Devet preminulih u protekla četiri dana, Krizni štab USK zahtijeva od Vijeća ministara BiH da oteža dolazak dijaspore