Svjetska banka: Pandemija korona virusa pustoši ekonomiju BiH

SARAJEVO – Pandemija korona virusa pustoši ekonomiju Bosne i Hercegovine, uzrokujući veliku štetu firmama i tržištu rada, saopštila je Svjetska banka.

Foto: worldbank.org

Dok se prihodi i mogućnosti za zapošljavanje smanjuju, nedostatak podataka onemogućava procjenu povećanja siromaštva i smanjuje mogućnosti za identifikaciju najugroženijih domaćinstava i donošenje efektivnih politika kao odgovor na očekivano povećanje siromaštva.

To je objavljeno na web-stranici Svjetske banke, u tekstu čiji su autori ekonomisti te banke Leonardo Luketi i Džamele Rigolini.

Početkom godine, prije izbijanja pandemije, ekonomski izgledi su bili pozitivni. Međutim, pandemija je preokrenula taj trend, pa se sada zemlja suočava s najvećom recesijom nakon sjetske finansijske krize. Kao posljedica, broj zaposlenih osoba se do jula 2020. smanjio za oko tri procenta u odnosu na isti period 2019, a broj građana prijavljenih kao nezaposleni se povećao za više od 19.000”, navodi se u tekstu.

Rezultati simulacione analize o predviđanju uticaja pandemije na siromaštvo, pokazuju da bi preko 85.000 ljudi moglo osiromašiti kad ne bi bilo vladinih mjera u BiH, a da mnogi od onih koji bi vjerovatno zapali u siromaštvo, prije pandemije nisu bili obuhvaćenih programima socijalne zaštite, dodaju, prenosi Fena.

Oba entiteta u BiH su uvela mjere politike za zaštitu firmi i domaćinstava, kao što su subvencioniranje minimalne plate i doprinosa za socijalno osiguranje u firmama pogođenim Covid-19 krizom. Te su mjere donekle ublažile uticaj početnog šoka, međutim, s obzirom na to da se ne prikupljaju podaci o kretanju prihoda i potrošnje, sveukupan efekt tih mjera na ublažavanje siromaštva nije poznat. Fena

Чланак Svjetska banka: Pandemija korona virusa pustoši ekonomiju BiH се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Svjetska banka: Pandemija korona virusa pustoši ekonomiju BiH