Kosor odgovorila Čoviću: E, dušo, ali je u EU vladavina prava

Čović je rekao da su zbog toga “nekorektni” Izetbegovićevi komentari njegovog i sastanka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Ali, bez obzira na to, ja sam se sa Vučićem mogao sastati na nekoj destinaciji, ne kao predstavnik vlasti, već kao predstavnik političke opcije kojoj pripadam. Ali, bila je najvažnija namjera”, rekao je novinarima u Tuzli Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

On je ocijenio da se BiH mora koncentrisati na susjedstvo.

“Naša tri susjeda su osnova naše unutrašnje stabilnosti. Ako to potcijenimo, imamo ozbiljnih problema. Vjerujem da je i ovo jedan od načina komunikacije”, rekao je Čović i dodao da ne treba dopustiti da prođu godina ili dvije da se “popunjavaju rupe u komunikaciji”.

“Želim da Hrvatska, Crna Gora i Srbija budu pravi susjedi i da dođemo svi tamo gdje je Hrvatska već izvjesno vrijeme. Moramo ispuniti mnogo stvari da bismo dogodine dobili kandidatski status za EU, a sigurno to ne možemo ostvariti bez naših prijatelja”, zaključio je Čović, prenosi “N1“.

U reakciji na ovu izjavu, Kosor je navela:

“Veli Čović nakon susreta s Vučićem i Dodikom koji ne priznaju odluke suda u Haagu i koji veličaju ratne zločince, da njih trojica žele “tamo gdje je Hrvatska već izvjesno vrijeme”, u EU. E, dušo, ali je u EU vladavina prava”, navela je ona.

Čović je poručio da će glasno govoriti o tome kako bi BiH trebala biti organizovana, a ne kako bi to neko drugi želio.

“Moja mjera organizovanosti je Ustav BiH i ništa više od toga”, istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, benefiti sastanka sa Vučićem su veliki.

“Toliko smo stvari spustili na zemlju i sebi olakšali. Nama je zajedničko da želimo evropski put. Za razliku od nas, Vučić može otići na svaku svjetsku destinaciju, i ide. Sastaje se s predsjednikom SAD, ne tako davno s predsjednikom Francuske, kancelarkom Merkel… Nije svejedno šta će Vučić reći o BiH”, naglasio je Čović.


Izvorni članak: Kosor odgovorila Čoviću: E, dušo, ali je u EU vladavina prava