OBAVIJEST! Državljani BiH koji ulaze u zemlju samo sa ličnom kartom moraju platiti 200 KM!

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine polovinom prošlog mjeseca donijelo je odluku po kojoj državljani BiH koji budu ulazili u svoju zemlju bez pasoša, bit će izdat prek*šajni nalog, odnosno morat će da plate 200 KM.

“To je rezultat odluke Vijeća ministara koju je donijelo 16. septembra, kojom je usvojena prethodno donesena odluka o uvjetima ulaska stranaca u BiH. U prethodnoj odluci se jasno navodilo da državljani BiH mogu ulaziti na teritoriju svoje države i uz prezentaciju osobne iskaznice.

Ne odnosi se ovo samo na one koji posjeduju dvojno državljanstvo, nego općenito za sve državljane BiH koji eventualno nemaju uz sebe važeću putnu ispravu, a imaju osobnu iskaznicu, njima je omogućen ulazak u BiH, ali oni onda ulaze pod odredbe Zakona o putnim ispravama i čine prek*ršaj, pa im se u skladu sa tim izdaje prek*šajni nalog”, kazao je Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH za Radiosarajevo.ba.

Novo pravilo stupilo je na snagu polovinom septembra. Po Zakonu o ličnoj karti, državljani BiH mogu da je koriste za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim međunarodnim sporazumom BiH sa drugim državama.

“Ova odluka se ne odnosi na one zemlje sa kojima BiH ima sporazum o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, za te zemlje ostaje isti režim na snazi.

Ovdje se uglavnom radi o osobama sa dvojnim državljanstvom koje dolaze iz zemalja EU, dakle to je uglavnom odredba koja može se reći najviše P0GAĐA našu dijasporu”, zaključio je Hofman.

The post OBAVIJEST! Državljani BiH koji ulaze u zemlju samo sa ličnom kartom moraju platiti 200 KM! appeared first on usn.ba.

Izvorni članak: OBAVIJEST! Državljani BiH koji ulaze u zemlju samo sa ličnom kartom moraju platiti 200 KM!