Hrvatska / Dva mjeseca spavao pored mrtve sestre: Komšijama lagao da je bolesna, kad su provalili u sobu zatekli užas

U istoj kući je živio i njen brat S. (55) koji je osoba s poteškoćama pa, kada god bi ga priupitali gdje je Vesna i mogu li je vidjeti, od njega su dobili kratak odgovor da mu je sestra bolesna i da leži.

Potom su komšije alarmirale nadležne i veoma brzo je otkriveno da žena već dva mjeseca leži mrtva u svojoj sobi i da je to njen brat uporno skrivao.

“Poznajem tu porodicu i dobro znam njihovu situaciju. Socijalni slučaj su i Vesna se brinula za svog brata. Ona je bila druželjubiva žena i često je išla kod susjeda na kafu i koju cigaretu. Njen brat je, iako sa poteškoćama, takođe bio druželjubiv, nikada nije bio agresivan, u našem fudbalskom klubu radio je kao domar, više volontirao, tek toliko da ima nekakvu zanimaciju. Tako je i u petak on bio na igralištu kada sam ja došao sa kolegom vatrogascem do njihove kuće. Lupao sam i vikao, ali Vesna nije odgovarala. Prozori i vrata su bili zatvoreni. Mi smo provalili u kuću i došli do njene sobe. Bila je zaključana. Razvalili smo i kvaku ali smo shvatili da su vrata takođe i svezana iznutra za nešto, da se ne može ući, pa smo i to pokidali. Kada smo ušli u njenu sobu, vidjeli smo užas. Ležala je pokrivena na krevetu, već u poluraspadnutom stanju. Smrad je bio neizdrživ. Soba je bila sva u neredu, smeću i prljavštini. Pozvali smo policiju”, kaže Đuro Molnar iz Batine.

Vesninog brata su našli na igralištu.

“Pitao sam ga gdje je Vesna, a on je rekao da spava kod kuće. Rekao sam mu da prestane da laže jer smo provalili u kuću i našli je mrtvu. Pitao sam ga šta joj je uradio, a on je počeo da plače i rekao je da je ona umrla prirodnom smrću još u julu, bio je u šoku i jako se uplašio kada ju je vidio, nije znao šta da radi i samo ju je pokrio i zatvorio vrata. Potom je počeo da viče ‘hoću ja sad morati u zatvor, ne želim u zatvor’ i krenuo je da bježi. Kolega i ja smo ga uhvatili i zadržali do dolaska policije”, priča dalje Molnar.

Prema kazivanju mještana Vesnin brat nije opasan za okolinu; dobro je socijalizovan, zna da brine o sebi, do prije tri godine živio je sa starijim bratom koji je umro u bolnici, a onda se prije dvije godine, doselila Vesna.

“Ima njih tri brata i polusestra Vesna. Ona je bila udata, živjela je u Srbiji a prije nego što se tamo odselila počinila je neku pronevjeru u Hrvatskoj i zato je osuđena na zatvor. Odgulila je kaznu i vratila se u Batinu. Ona je preuzela brigu o Stjepanu. Nije nikada govorila da se njih dvoje svađaju ili da imaju problema. Ona je primala socijalnu pomoć, a on nije. Imali su svako svoju sobu, a on je dane uglavnom provodio na igralištu”, kažu komšije.

Iz osječke policije kažu kako je tijelo mrtve žene prevezeno na patologiju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, piše “24sata“.


Izvorni članak: Hrvatska / Dva mjeseca spavao pored mrtve sestre: Komšijama lagao da je bolesna, kad su provalili u sobu zatekli užas