Samo u BiH, podjele i na L0VIŠTIMA: Bošnjaci i Hrvati neće da L0VE zajedno, divljač podijeliti na hrvatsku i bošnjačku?

Model ‘jedna općina, jedno L0VIŠTE’ nema alternativu, jer kako podijeliti L0VIŠTA. Kako podijeliti divljač na hrvatsku i bošnjačku?, kaže Enes Ibrak, predsjednik L0VAČK0G društva “Vlašić” iz Travnika, u srednjoj Bosni, osvrćući se na situaciju u tom dijelu Bosne i Hercegovine, u kojem poslije*atne podjele nisu zaobišle ni L0VSTV0.

Kao i većina općina u Srednjobosanskom kantonu, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, i Travnik od proteklog ra*ta ima dva L0VAČKA društva – “Vlašić” i “Sokol”. Jedno je član Saveza L0VAČLIH organizacija u BiH, sa sjedištem u Sarajevu, a drugo L0VAČK0G saveza Herceg Bosne, čije je sjedište u Mostaru.

I jednima i drugima L0V je zabranjen, jer se u SBK već 14 godina čeka na odluku o formiranju L0VIŠTA , a Zakon o L0VSTVU Federacije BiH poznaje samo jednog korisnika L0VIŠTA. Ibrak objašnjava da je 2017. godine u Travniku bilo formirano zajedničko udruženje “Vlašić/Sokol”, ali da se od zajedničkog djelovanja s vremenom odustalo, prenosi RSE.

– Naš stav je da u ovom kantonu svaka opština ima jedno L0VIŠTE, a ovi drugi su isključivi u podjeli, odnosno da imamo tri ili četiri L0VIŠTA u opštini. Za mene to nije NACI0NALN0 pitanje, jer u našem društvu ima više Hrvata, nego što u ‘Sokolu’ imaju članova. Oni koji tako razmišljaju žele svoju teritoriju i da rade na njoj šta žele. Kako podijeliti opštinu i odrediti gdje je njihova teritorija, a gdje je naša, ističe Ibrak.

Problemi u ovoj oblasti u SBK traju od 2006. godine, a L0V je, proteklih godina, omogućavan privremenim dozvolama, koje je dodjeljivalo resorno kantonalno Ministarstvo. Zbog neusvajanja odluke o formiranju L0VIŠTA , federalna inspekcija je u martu 2019. godine zabranila izdavanje dozvola, a zbog svega je, kako tvrde L0VCI, došlo do povećanja KR*V0L0VA.

Predsjednik L0VAČK0G društva “Sokol” iz Nove Bile u blizini Travnika Drago Marjanović rješenje vidi u formiranju više L0VIŠTA na području te općine. Sa zahtjevom za pomoć se, kako kaže Marjanović, u februaru njegovo društvo obratilo i Uredu visokog predstavnika (OHR).

-Od OHR-a smo tražili da se uključi u implementaciju Zakona o L0VSTVU FBiH i da ur*gira kod nadležnih institucija da se formiraju L0VIŠTA po zakonu. U Zakonu nigdje ne stoji ‘jedna općina jedno L0VIŠTE’. Općina Travnik ima mogućnost formiranja više L0VIŠTA i potrebno je samo urediti međusobne odnose. Postojeća društva su registrirana sukladno zakonu, ali ne može za jedno L0VIŠTE biti dva gospodara. NACI0NALN0 pitanje bih isključio i smatram da je ovo više pitanje upravljanja i gospodarenja, kaže Marjanović, te najavljuje nastavak pregovora predstavnika dva L0VAČKA društva.

Vlada SBK, sastavljena od kadrova Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, postigla je, također, dogovor, te je 2. oktobra ove godine usvojena Odluka o osnivanju L0VIŠTA, po modelu “jedna općina, jedno L0VIŠTE”. Kako bi stupila na snagu, ovu odluku treba potvrditi i Skupština SBK, do kada je dat rok lovcima u tri SP0RNE općine da postignu dogovor.

L0VCI iz oba L0VAČKA saveza slažu se, pak, da se u priči o L0VIŠTIMA već godinama preklapaju politički interesi i vodi B0RBA za dom***aciju. 

Posljedica višegodišnjih raz*irica najviše se osjete u šumama u SBK, u kojima su životinje, nezaštićene i bez adekvatnog NADZ0RA, prepuštene kri****ima. 

The post Samo u BiH, podjele i na L0VIŠTIMA: Bošnjaci i Hrvati neće da L0VE zajedno, divljač podijeliti na hrvatsku i bošnjačku? appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: Samo u BiH, podjele i na L0VIŠTIMA: Bošnjaci i Hrvati neće da L0VE zajedno, divljač podijeliti na hrvatsku i bošnjačku?