Smjena Tomića je demonstracija sile i zloupotreba položaja

BANJALUKA – To što Vlada Republike Srpske radi u slučaju Predraga Tomića, bivšeg direktora Inspektorata Republike Srpske klasična je zloupotreba položaja i demonstracija sile, rekao je za CAPITAL Tomićev advokat Vladimir Kovačević.

Tomić Inspektorat

Predrag Tomić (Foto: Glas Srpske)

Najavljuje nastavak pravne bitke, nove krivične prijave i tužbe.

Podsjećamo, samo nekoliko dana nakon što ga je po osnovu sudske presude imenovala, Vlada RS je danas ponovo smijenila Tomića i na tu poziciju imenovala Dragutina Škrebića.

Kovačević kaže kako se boji da u Srpskoj dolazi vrijeme gdje će se stvari rješavati sirovom snagom, i gdje će u pravu biti onaj ko je jači.

Prema njegovom mišljenju sud je ovom odlukom vlasti izgubio svaki smisao.

Sud više nema nikakvog smisla, a sutra ćemo doći do toga da ni ostali kada vide kako se vlast ponaša neće poštovati sudske odluke. Ovo je izašlo iz okvira prava jer je izvršna vlast pokazala da može da radi šta hoće”, kaže Kovačević.

Bez obzira na sve, on je najavio dopunu krivične prijave protiv premijera Viškovića i Vlade koju vodi kao i podnošenje nove tužbe Okružnom sudu vezano za posljednju odluku o smjeni.

Iako su Tomića formalno-pravno postavili na mjesto direktora, krivično djelo postoji. Jer, ako na primjer od nekoga ukradete novac pa ga vratite, bez obzira na to što ste ga vratili, napravili ste krivično djelo. To može samo biti olakšavajuća okolnost u vašu korist u procesu koji se protiv vas povodom toga vodi”, zaključio je Kovačević.

On je podsjetio da je Tomić 2018. godine smjenjen na osnovu njegove navodne izjave o ostavci za koju se u sudskom postupku utvrdilo da ona ne postoji i da je Vlada lagala.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Smjena Tomića je demonstracija sile i zloupotreba položaja се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Smjena Tomića je demonstracija sile i zloupotreba položaja