PANDEMIJA // Važno obavještenje za sve građane: Nove preporuke Kriznog štaba FBiH

Krizni štab FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH izdali su preporuke za planiranje javnih okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusa, a uoči predizborne kampanje koja počinje 16. oktobra.

Organizatori skupa moraju voditi računa o dozvoljenom broju osoba, kao i gustini rasporeda osoba; prirodi kontakta tokom događaja i osiguranju sjedećih mjesta, mogućnosti organizacije na otvorenom, dobi posjetitelja i dužini trajanja događaja.

“Preporučuje se da postoji spisak zvanica, spisak posjetitelja. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj. U zavisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetitelja na simptome COV-19 bolesti prilikom ulaska na događaj”, navode iz ZZJZ FBiH.

Pored provođenja već donesenih naredbi, potrebno je planirati nadziranje mjera i imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Sve posjetitelje neophodno je informirati o mjerama kao što su obavezno nošenje maske i držanje distance, o simptomima bolesti i sl. Osobama koje boluju od hroničnih oboljenja preporučuje se da ne dolaze na događaj.

Ako dođe do sumnje u pojavu COV-19 vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ovo uključuje pružanje informacija o zvanicama i posjetiteljima, posebno onim koji su imali simptome karakteristične za COV-19.Ukoliko se pojavi dokazani slučaj COV-19, potrebno je osigurati mehanizam putem kog se posjetiteljikoji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu obavijestiti”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Detalje novih preporuka možete pročitati OVDJE.

The post PANDEMIJA // Važno obavještenje za sve građane: Nove preporuke Kriznog štaba FBiH appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: PANDEMIJA // Važno obavještenje za sve građane: Nove preporuke Kriznog štaba FBiH