Federalni štab izdao preporuke za javna okupljanja

U preporukama se naglašava da organizatori skupa moraju voditi računa o dozvoljenom broju lica, kao i o gustini i njihovom rasporedu, prirodi kontakta tokom događaja i obezbjeđivanju sjedećih mjesta, te mogućnosti organizacije na otvorenom, starosti posjetilaca i dužini trajanja događaja.

Iz Zavoda preporučuju da postoji spisak zvanica i posjetilaca, da je neophodno imati kontrolu ulaska na događaj.

“U zavisnosti od epidemiološke situacije, uvesti skrining posjetilaca na simptome kovida 19 prilikom ulaska na događaj”, ističe se u preporukama i dodaje da je, pored sprovođenja već donesenih naredbi, potrebno planirati nadziranje mjera i imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Iz Zavoda upozoravaju da je neophodno informisati sve posjetioce o mjerama kao što su obavezno nošenje maske i držanje distance, o simptomima bolesti i slično, a licima koja boluju od hroničnih oboljenja preporučuje se da ne dolaze na događaj.

“Ako dođe do sumnje u pojavu virusa korona vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ovo uključuje pružanje informacija o zvanicama i posjetiocima, posebno onim koji su imali simptome karakteristične za kovid 19. Ukoliko se pojavi dokazani slučaj kovida 19, potrebno je obezbijediti mehanizam putem kog se posjetioci koji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu obavijestiti”, navode iz Zavoda, piše “Srna”.


Izvorni članak: Federalni štab izdao preporuke za javna okupljanja