Čitluk: Epidemiološka situacija izrazito nepovoljna i prijeti usložnjavanju

Samo u proteklom razdoblju od 25.09.2020. do 07.10.2020. godine registrirano je 66 novooboljelih sa stopom Mb 350 na 100 000 stanovnika, te ako pridodamo onih 133 slučaja od ranije imamo 199 oboljelih počevši od 19.08.2020. godine. U navedenom razdoblju umrlo je 5 osoba i smrtnost je 2.51%, saopšteno je iz Doma zdravlja Čitluk, prenosi portal “Brotnjo“.

Službe doma zdravlja velikim naporima rade na otkrivanju, liječenju, izolaciji zaraženih i njihovih bliskih kontakata kao i savjetodavno za navedeno oboljenje. Međutim, da bi se epidemiološka situacija poboljšala najefikasnije su mjere primarne prevencije, koje su u obavezi svakog pojedinca.

Veća okupljanja, nedržanje razmaka, nenošenje maski u zatvorenim prostorima, neodržavanje lične higijene kao i nepoštivanje svih ostalih mjera zaštite mogu nas dovesti u situaciju da nećemo moći kontrolirati epidemiju.

Stoga još jednom pozivamo sve građane na oprez, poštivanje svih navedenih mjera zaštite i odgovorno ponašanje, navode iz Doma zdravlja Čitluk


Izvorni članak: Čitluk: Epidemiološka situacija izrazito nepovoljna i prijeti usložnjavanju