Zvanični podaci: Za 18 mjeseci FBiH napustilo više od 1000 osoba od 18 do 30 godina

Priča o tehnološkom napretku, ekonomskom rastu pridruživanju Evropskoj uniji i NATO su beskorisne pred činjenicom da mladi i radno sposobni masovno napuštaju BiH. Biti ili ne biti dio bh. društva i budućnosti BiH, pitanje je na koje je zbog trenutne političke i ekonomske situacije u zemlji sve lakše dati konačan odgovor.

Budućnost bez mladih i radno sposobnih u BiH je i privreda bez radne snage, škole bez đaka, univerziteti bez studenata. Ako dodamo na to i da neće biti novca za zdravstvo, obrazovanje, penzije i socijalnu zaštitu, lako je zaključiti da masovne migracije u BiH ugrožavaju ekonomski i socijalni prosperitet bh. društva.

A dok se raspravlja o konstitutivnosti naroda, na graničnim prijelazima na putu ka boljoj budućnosti u kolonama su pripadnici tih istih naroda, nezadovoljni višegodišnjim političkim i društvenim dešavanjima u BiH.

“Odlaze ljudi ne samo vođeni pritiskom zbog nedostatka posla, loših uvjeta, niske plaće nego i zbog prilika koje im razvijene zemlje imigracije pružaju u pogledu školovanja, usavršavanja, boljih uvjeta života”, kaže ekonomski analitičar Anto Domazet.

I dok sve više mladih pakuje kofere, postoji i nada da nove generacije mogu biti i nova budućnost naše zemlje.

Imperativ razvoja BiH su održive migracije, a da bi se to postiglo, pitanja odlaska mladih moraju biti u osnovi razvojnih i socijalnih politika u zemlji.

Inače, kada govorimo o HNK-u, neizvjesno je hoće li 87 mladih osoba glasati na izborima. Oni su naspustili državu. Zvanični podaci govore da je tokom 2019. godine iz Bosne i Hercegovine, tačnije s područja Federacije BiH, u inozemstvo odselilo 767 mladih osoba uzrasta od 18 do 30 godina, dok je u prvih šest mjeseci ove godine sa prostora Federacije odselilo 238 mladih. Podaci su zasnovani na evidencijama prebivališta i boravišta koje se vode kod Agencije za identifikacione dokumente BiH.

(TI/federalna.ba)

The post Zvanični podaci: Za 18 mjeseci FBiH napustilo više od 1000 osoba od 18 do 30 godina first appeared on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


Izvorni članak: Zvanični podaci: Za 18 mjeseci FBiH napustilo više od 1000 osoba od 18 do 30 godina