OVA PLATA BI ZAUSTAVILA ODLAZAK RADNIKA IZ BIH!

Ako bi kvalifikovani radnik u Bosni i Hercegovini imao neto platu od 1.500 KM, uz ostale fer USL0VE rada, bio bi zadovoljan i vjerovatno ne bi razmišljao o odlasku sa ovih prostora.

Međutim, ZA0STAJANJE u platama u BiH u odnosu na plate u zemljama Evrope je nenadoknadivo, čak i kada bi se ekonomski rast ubrzao i provele mjere povećanja plata kroz poreska rasterećenja i redistribuciju dijela dobiti za povećanje plata, pokazalo je istraživanje Fondacije Friedrich Ebert BiH – „Održivost migracija iz Bosne i Hercegovine“, objavljeno ove sedmice.

A fotografija ispod dovoljno uvjerljivo pokazuje kolike se razlike u materijalnom standardu mogu ostvariti emigracijama, u odnosu na nivo standarda koji se može ostvariti u BiH.

Razotkrivanje realne situacije oko plata u BiH moguće je postići jedino analizom podataka o platama radno najzastupljenijih djelatnosti u industrijama, građevinarstvu i informacijsko-komunikacijskim djelatnostima, kao djelatnostima realnog sektora, što je vidljivo na sljedećoj fotografiji:

Da se lako zaključiti da je osim u djelatnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, u svim djelatnostima koje bilježe visoku zaposlenost u realnom sektoru, nivo plata ispod prosjeka. To znači da prosjek plata podižu djelatnosti finansija, administracije i drugih usluga, a da je položaj zaposlenih u realnom sektoru izuzetno nepovoljan.

Nadalje, vidljivo je da su u djelatnosti prerade K0ŽE i obuće, proizvodnje tekstila i odjeće plate na nivou minimalnih.

Međutim, u istraživanju se skreće pažnja da treba imati u vidu da prikazane neto plate nisu sva primanja zaposlenih, što ukazuje na postojanje sive ekonomije i na potrebu da se sva gotovinska primanja prevedu u plate i postanu osnov za uplate doprinosa, a kasnije i za penzije zaposlenih.

U zaključcima vezano za neto primanja se, između ostalog, ističe da se dugotrajni i slab izlazak iz krize 2009. godine temeljio na niskim platama, koje su dostigle ekonomski i socijalno neodrživ minimum. Tu se, kažu, kriju suštinski razlozi emigracija i to je područje na koje treba usmjeriti regulatorne reforme i mjere tržišnih poticaja za rast plata.

 

The post OVA PLATA BI ZAUSTAVILA ODLAZAK RADNIKA IZ BIH! appeared first on usn.ba.


Izvorni članak: OVA PLATA BI ZAUSTAVILA ODLAZAK RADNIKA IZ BIH!