Tragedija na Jadranu: Dedo i unuk ušli u olujno more, baka poginula spašavajući ih

Jedna je 52-godišnja hrvatska državljanka, s područja Osijeka, ove subote izgubila život kad se, u društvu dvoje članova svoje porodice, upustila u akciju njihova spašavanja iz valovitog mora na području krčke plaže Plav.

Nešto iza 14 sati, djed i 10-godišnji unuk, gosti jednog apartmana u susjedstvu plaže, nerazborito su se odlučili okupati u moru, unatoč krajnje nepovoljnim vremenskim i maritimnim uvjetima. Nakon što su ušli u zapjenjeno more tog gradskog kupališta, istog su se trena suočili s opasnošću po svoje zdravlje i živote.

Veliki valovi kupače su, naime, počeli prekrivati a morske ih struje onemogućavati u njihovim pokušajima izlaska na sigurnost obale. Zbog toga je, očito uviđajući opasnost u kojoj su se članovi njene porodicei našli, nesretna žena u odjeći odlučila skočiti u more i pokušati im pomoći.
Taj čin, pokazalo se na kraju, ispostavio se kobnim jer je naposljetku sama stradala, dok su djeda i unuka, nadljudskim naporima i činom vrijednim istinskoga divljenja, u međuvremenu na žal više stotina metara udaljene plaže autokampa “Ježevac” uspjela izvući dva djelatnika tog objekta, odnosno turističke kompanije koja može biti ponosna svojim zaposlenicima.
“U 14.51 posredstvom službe 112 djelatnici JVP Grada Krka zaprimili su dojavu o osobama u moru ispred krčkog kampa te su odmah po dojavi tri naša djelatnika s vozilima u kojima je bila i oprema za tu vrst spašavanja pohitali u taj kamperski kompleks”, rekao nam je Dinko Petrov, zapovjednik krčke profesionalne vatrogasne jedinice.

Po dolasku u kamp ispostavilo se da su dva hrabra djelatnika, uz teške muke u izbjegavnaju stijena na koje ih je uzburkano more bacalo, uspjela iz mora izvući dvije muške osobe – djeda i unuka te da su se odmah potom bacili i na pokušaje spašavanja treće osobe, nesretne žene koju je uzburkano more puvuklo dalje od obale.

Od zapovjednik krčkih vatrogasaca doznali smo i da je u nastojanju spašavanja nesrtene žene opasnost prijetila i samim spašavateljima, te da je, s ciljem njihova “izvlačenja” na sigurno, u more naposljetku uskočio i jedan od trojice krčkih vatrogasaca.

Uz pomoć ostatka posade s kopna i konopa koje su im s stijena ovi uspjeli dobaciti djelatnici kampa i vatrogasac uz tešku su se muku uspjeli dočepati žala, zajedno sa utopljenicom kojoj, pokazalo se nakon pokušaja njene reanimacije, nažalost više nije bilo spasa. U međuvremenu, dok je akcija spašavanja trajala, na poprište tragedije stigla su i dva tima krčke medicinske pomoći ali, nažalost, niti njihova nastojanja vraćanja u život nesretne žene nisu urodila plodom, piše “Novi list“.


{$excerpt:n}