Blažević: Cjepivo protiv sezonske gripe u FBiH očekuje se sredinom studenoga

Doktorica Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH) kazala je za Fenu i to da će se, međutim dolaskom hladnijeg vremena i sezone gripe, situacija svakako usložnjavati i predstavljati veliki izazov za svaki zdravstveni sustav, pa tako i naš.

Cijepljenje protiv gripe preporuča svim građanima, s posebnim naglaskom na ranjive skupine u koje spadaju zdravstveni radnici, osobe s kroničnim bolestima i stariji od 65 godina.

Po njenim riječima, svake godine županijski zavodi nabavljaju 30-40.000 doza cjepiva, shodno procjeni o potrebama na terenu, a ove godine ZZJZFBiH nabavlja dodatnih 10.000 za zdravstvene radnike zbog pogoršane epidemiološke situacije,piše Pogled.

– Cjepivo je i ove godine četverovalentno, a očekuje se sredinom 11. mjeseca kad će odmah biti dostupno građanima – kazala je.

Vjeruje da će ove godine zainteresiranost stanovništva za cijepljenje biti veća ‘budući da je pojava SARS-CoV 2 virusa u svijetu podigla svijest o važnosti prevencije respiratornih bolesti, načinu prijenosa te potencijalno teškim i ozbiljnim posljedicama za zdravlje’.


{$excerpt:n}