Slovenija razmatra priznavanje testova na koronu iz BiH, ali u dva posebna slučaja

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici raspravljala o planu mjera djelovanja u vezi s drugim valom koronavirusa, na osnovu preporuka Stručne savjetodavne grupe Cov-19 pri Ministarstvu zdravlja, koja se jučer sastala s premijerom i ministrima.

Vlada će javnosti sljedećih dana predstaviti novi detaljan plan.

Glasnogovornik Vlade Jelko Kacin je predstavio i još jednu važnu odluku, a to je usvajanje uredbe o izmjeni uredbe o provođenju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, na graničnim prijelazima na vanjskoj granici, kontrolnim punktovima na unutarnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije.

Uredba predviđa priznavanje valjanosti svih testova na COV-19, ne starijih od 48 sati, urađenih u državi članici EU, državi članici Šengena ili koje provode Institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalni zdravstveni laboratorij za okoliš i hranu kao validne. Priznate laboratorije će biti navedene na web stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, okoliš i hranu.

To će značiti da bi se novom odlukom priznavali i testovi urađeni u skladu sa uredbom i u trećim zemljama.

Dodatni izuzeci od karantina ili negativnog testa na graničnom prijelazu (za države na crvenoj ili narandžastoj listi) predviđeni su za dva nova slučaja:

– osoba koja prelazi granicu iz porodičnih razloga kako bi održao kontakt sa bliskim članovima porodice i vrati se preko granice u roku od 72 sata od prelaska granice;

– koji još nije navršio 14 godina i prelazi granicu zajedno sa članom uže porodice koji je podnio negativan test.

Sve izmjene i dopune uredbe stupit će na snagu narednog dana od objave u Službenom listu Republike Slovenije, a nakon što Vlada donese konačnu odluku.

The post Slovenija razmatra priznavanje testova na koronu iz BiH, ali u dva posebna slučaja appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}