Jerko Ivanković Lijanović otišao na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne

Vrhovni sud FBiH pravosnažno je osudio Lijanovića na sedam godina zatvora po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom od 1. oktobra prošle godine, Lijanoviću se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima od 653.000 KM.

S obzirom na to da je riječ o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. oktobra prošle godine, Lijanoviću je u januaru stigao poziv za izdržavanje kazne, a njegova žalba za odgađanje izvršenja kazne nedavno je odbijena.

Tada je Lijanović tražio odgađanje zbog slanja apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam lica u Sudu BiH u toku je i obnovljeni postupak, nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom su zbog organizovanog kriminala, pranja novca, poreskih utaja, te falsifikovanja ili uništavanja poslovnih knjiga i isprava, osuđeni na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora, piše “Srna”.


{$excerpt:n}