U Tuzli otvorena izložba fotografija: “Jezero Modrac – izvor života” (FOTO)

“Jezero Modrac – izvor života”, naziv je izložbe fotografija autora Ahmeta Bajrića Blicka, koja je danas u 14:00 sati postavljena na Trgu Slobode u Tuzli. Izložba je otvorena povodom Svjetskog dana turizma, a prema riječima autora radi se o fotografijama, koje su nastale u periodu 1997- 2020. godina. Pokrovitelji izložbe su Turistička zajednica TK, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK. Izložbu je otvorio ministar Edin Buševac.

Lukavački „plavi Jadran“ odnosno jezero Modrac nekada je bilo poznato i izvan granica bivše Jugoslavije. Ova vještačka akumulacija nastala je 1964. godine najviše za potrebe industrije tuzlanskog kraja, ali je decenijama bilo i mjesto sigurnog uživanja i opuštanja, ne samo za lokalno stanovništvo, nego i šire, te je bilo poznato po bogatom ribljem fondu. Danas na ovom jezeru nema kupača. Želeći podjestiti na stari sjaj ovog jezera fotograf Ahmet Bajrić organizovao je povodom Svjetskog dana turizma na Trgu Slobode u Tuzli izložbu simboličnog naziva “Jezero Modrac – izvor života”.

– Za ove 23/24 godine napravio sam na hiljade i hiljade fotografija, i baš za Svjetski dan turizma htio sam da pokažem ljudima da smo izgubili veliko blago. Naziv izložbe je „Jezero modrac – izvor života“, jer je faktički izvor života, jer tu imamo životinjski svijet, ribare, industrija živi od jezera. Ali, i da poručim da moramo više posvetiti pažnje našim turističkim draguljima. Ovdje je nekad bilo dobro, i htio sam da pokažem kako je prije bilo, a kako je sad, poručio je autor Ahmet Bajrić.

Posjetitelji izložbe koje smo zatekli ističu da su ih fotografije vratile u neka ljepša, sretnija vremena. Nedim Salaharević kazao nam je da su fotografije Ahmeta Bajrića Blicka jedan vrijedan poklon Gradu Tuzla i Tuzlanskom kantonu, te je pozvao sugrađane da dođu i pogledaju izložbu, jer fotografija nekada govori više od hiljadu riječi.

– Da Modrac živi pokazuju ove fotografije i ovih prelijepih ptica koje je Blicko uslikao. Slike iz 1997.,1998. vraćaju u ta neka ljepša vremena, konkretno, kada sam ja bio puno mlađi i kada je na Modracu bilo prelijepo. Sjećam se da, kada sam tada dolazio, je bilo ljudi iz Sarajeva, iz Zenice, tako da BiH je bila na jezeru Modrac, istakao je Salaharević.

Izložbu “Jezero Modrac – izvor života” čini oko 100 fotografija koje su nastale u periodu 1997- 2020. godina. Izložba ostaje otvorena tri dana.


{$excerpt:n}