Za građane BiH od sutra neće biti obavezan 10-dnevni karantin pod jednim uvjetom

Od sutra, 28. septembra, državljani Bosne i Hercegovine moći će putovati u Sloveniju bez obaveze 10-dnevnog karantina. Moraju ispuniti jedan uvjet, a to je negativan PCR test na koronavirus, ali koji je urađen u nekoj od država EU. Slovenci priznaju i PCR testove određenih zdravstvenih ustanova iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i UKC Tuzla.

To je dogovoreno na sjednici Vlade Republike Slovenije, a u okviru liberalizacije putovanja za državljane zemalja sa takozvane narandžaste i crvene liste, a BiH je na crvenoj listi.

– Osoba koja uđe u Sloveniju i ima prebivalište u državama sa crvene ili narandžaste liste ili dolazi iz tih zemalja, bit će u karantinu u periodu od deset dana zbog mogućnosti infekcije koronavirusom. Ipak, karantin neće biti naređen ukoliko osoba pokaže negativan test u vrijeme prelaska granice. Test ne smije biti stariji od 48 sati i mora biti izvršen u zemlji EU ili zemlji Šengena, ali i  referentinm laboratorijama drugih zemalja – kazali su iz Vlade Republike Slovenije.

Izuzeci u ovom novom pravilu zvanične Ljubljane su prijavljeni radnici, prevoznici robe, putnici u tranzitu i slično.

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 28. septembra 2020. godine.

Obavjest i listu zdravstvenih ustanova čiji su PCR testovi priznati, pogledajte OVDJE!

(RTV TK)

The post Za građane BiH od sutra neće biti obavezan 10-dnevni karantin pod jednim uvjetom first appeared on Portal Gračanički.ba – Vijesti iz Gračanice.


{$excerpt:n}