Radnici u Portugaliji traže veće plate

LISABON – Više hiljada radnika okupilo se juče u gradovima širom Portugalije tražeći veće plate i zalaganje Vlade na zaštiti radnih mjesta ugroženih pandemijom virusa korona.

Tokom mirnih protesta, koje je organizovao najveći krovni sindikat Portugalije – CGTP, radnici se pozvali socijalističku vladu u zemlji da podigne nacionalnu minimalnu platu na 850 evra sa sadašnjih 635 evra, što je najniže u zapadnoj Evropi.

“Radnička prava se sve više kradu. Strah od pandemije ne može nam oduzeti prava”, rekla je Anabela Vogado iz sindikata CESP.

Prema najnovijim podacima, nezaposlenost u Portugaliji je u avgustu porasla iznad 400.000 i veća je za trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

U južnom regionu Algarvea, koji se u velikoj mjeri oslanja na turizam, broj registrovanih nezaposlenih povećan je u avgustu za 177 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

“Zašto ima toliko novca za podršku kompanija investicijama i moratorijumima, a onda nema političke hrabrosti da zaustavi otpuštanje radnika?“, rekao je radnik Luis Batista.

Vlada, koju predvodi premijer Antonio Kosta, uvela je nekoliko mjera kako bi pomogla preduzećima da prebrode pandemiju virusa korona, uključujući zajmove koje podržava država i odlaganje nekih plaćanja poreza.

Takođe je uvela šemu otpuštanja, omogućavajući firmama da privremeno obustave posao ili smanje radno vrijeme umjesto da otpuštaju radnike. Ali, demonstranti tvrde da je to nedovoljno.

“Naša Vlada uglavnom podržava kompanije i zaboravlja na radnike. Potrebna je veća podrška”, rekao je proizvođač stakla Pedro Mileiro, koji se pridružio protestima u Lisabonu. Srna

Чланак Radnici u Portugaliji traže veće plate се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}