Doktorica vjerovala da će je prosjek od 9,57 zaposliti, posao čeka pet godina

Stanković je od samog diplomiranja 2015. jedina doktorica na “birou” u Gadžinom Hanu, međutim posao do sada nije uspjela da dobije ni u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu, niti u drugim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

“Prijavljivala sam se na konkurse u Nišu, Beogradu, Čačku, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu. Zvali su me iz klinika u Beogradu četiri do pet puta jer sam ulazila u najuži izbor, ali su na konkursima uvek posao dobijali neki drugi ljudi. Od ostalih sam samo dobijala obaviještenje da je neko drugi primljen”, rekla je Stanković za agenciju Beta.

Stanković sa suprugom Milošem i petogodišnjim bliznakinjama Irinom i Isidorom živi u rodnom Donjem Dragovlju, u kome je živjela i tokom završetka Medicinske škole i Medicinskog fakulteta u Nišu. Do diplome Medicinske škole, a potom Medicinskog fakulteta stigla je putujući autobusom do 40 kilometara udaljenog Niša, što je značilo polazak iz Donjeg Dragovlja u pet sati ujutru i, vrlo često, povratak posljednjim autobusom u 22 sata.

“Novac za moje studije moj otac je obezbjeđivao sjekući drva u planini i prodajući ogrijevno drvo. Poginuo je u planini sjekući drva kada sam bila na petoj godini studija”, kazala je Stanković.

Sve do skora bez posla je bio i suprug mlade doktorke, ali je srećom on nedavno uspio da se zaposli u mljekari u Gadžinom Hanu. “Snalazimo se nekako za život. Živimo od dečjeg dodatka i minimalne zarade koju zarađuje suprug. Pomažu nam koliko mogu i suprugovi roditelji, mada svekrva prima minimalac, dok svekar ima minimalnu penziju”, kazala je Stanković.

Bila ubjeđena da bolje ocjene donose zaposlenje, ali…

Dok traga za poslom Stanković ne sedi “skrštenih ruku”, već volontira u selu i priskače u pomoć mještanima kada im je potrebna medicinska pomoć.

Kćerke vaspitava da budu vrijedne i da uče, nadajući se da će to njima u životu jednom to biti od koristi. “Trudila sam se da imam što bolje ocjene na fakultetu i vjerovala sam da ću sa dobrim prosjekom uspjeti brzo da se zaposlim. Za vrijeme studija nisam ni pomišljala da ću ovoliko dugo tragati za poslom”, izjavila je Stanković.

Za proteklih pet godina od kako je diplomirala, Stanković je imala priliku da pokaže svoje znanje samo kao volonter tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa.

Samo volontiranje

“Tri mjeseca sam volontirala u ambulanti u susjednom Donjem Dušniku i radila patronažu u rodnom selu, a u isto vrijeme su me pozvali u niški Klinički centar. Tamo međutim nisam mogla da radim, jer je autobuski prevoz bio ukinut pa nisam imala čime da putujem. U Nišu u to vreme niko nije izdavao stanove, a svakako niko ne bi ni primio za podstanara ljekara koji radi sa kovid pacijentima”, rekla je Stanković.

Dodala je da su suprug i ona spremni da se zbog njenog zaposlenja presele u bilo koje drugo mjesto u Srbiji.

“Volim posao za koji sam se školovala i želja mi je da nastavim da učim, da postanem specijalista interne medicine. Iz te grane sam pisala naučne radove za vreme studija. Ne mogu da sama finansiram specijalizaciju jer puno košta, a to bi bukvalno značilo da deci “uzmem hljeb iz usta”, sa žaljenjem je izjavila Stanković.

Za mladu doktoricu u svom selu stanovnici Donjeg Dragovlja imaju samo riječi hvale. Supružnici Slobodanka i Čeda Miljković izjavili su za agenciju Beta da ne znaju kako bi preživeli vrijeme “korone” i vanrednog stanja da nije bilo nje. “Marija nam mjeri pritisak, previja kad treba, savjetuje oko lijekova i dolazi po tri puta dnevno da pita kako smo”, kazala je Slobodanka Miljković.

Njen suprug Čeda Miljković rekao je da je Dragovlje sa nekadašnjih, hiljadu i više stanovnika, posljednjih godina spalo, na svega oko 200 stanovnika i to uglavnom starijih od 60 godina kojima je ljekar često potreban.

“Najbliži ljekar je u Dušniku ali autobusa nema, a malo je ljudi u selu koji imaju kola da vas prevezu do ambulante u Dušniku kad vam nije dobro. Izuzetno mnogo znači što imamo lekara u komšiluku. Marija je mlada i perspektivna, velika je šteta što ne radi”, rekao je Čeda Miljković, prenosi “N1“.

Mlada doktorica iz Donjeg Dragovlja je premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputila pismo sa apelom za pomoć oko zapošljavanja. Odgovor za sada nije dobila.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na području opštine Gadžin Han bez posla je 956 stanovnika. Visoko obrazovanje imaju 24 nezaposlena lica.


{$excerpt:n}