Vasković: Ključni cilj napada na Debevca je rušenje CIK-a

Rekli ste da SNSD i HDZ kontrolišu Tužilaštvo BiH? Šta to znači za Bakira Izetbegovića i SDA?

Oni kontrolišu mnogo više Tužilaštvo od Izetbegovića, ali ima i on svoje igrače. Pitanje je i zbog čega je dozvolio kontrolne pakate SNSD-u?

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je najavila da se neće odazvati da svjedoči pred Parlamentarnom komisijom. Slično se ponašao i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija?

VSTV samo radi za sebe i slušaju osobe koje su ih dovele. Tegeltija ima enormno bogatu kuću, živi na jako visokoj nozi i dalo bi se istražiti štošta oko njega.

Zašto je Tegeltiji važno da Vedrana Mijović bude član VSTV-a?

Zato da suvereno vlada VSTV-om i vlada imenovanjima i kako bi nastavio sa napadima na Debevca. Njegov ključni cilj je da sruši CIK, koji je postavio Parlament, i zbog toga se treba skloniti Debevac da bi neko te njihove presude “očekićao”. Rušenje CIK-a je prioritet svih prioriteta Dodika i Čovića jer je procjena da ovaj CIK neće dozvoliti izborne prevare. Ukoliko oni ne sruše CIK, iako njima nisu ključni ovi lokalni izbori, doći ćemo u situaciju da će se otvarati vreće sa glasovima ako se neko žali da je zapisnik prepravljen. To se do sada nije radilo, nego nam se dešavalo po onoj staljinističkoj – nije bitno ko glasa, nego ko prebrojava.

Da li je krivično djelo da predsjednik Suda BiH ima dvojno državljanstvo?

Nisam pravnik, ali čitao sam neke tekstove koji su pojašnjavali da to nije krivično djelo. Još nigdje nisam našao da jest. Lično smatram da bi svi oni trebali ići sa čelnih pozicija i da tu trebaju doći novi ljudi, koji nemaju nikakvih repova.

Kako komentarišete da je otvoren predmet protiv predsjednika Suda BiH Debevca, a nije protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Tadić za varanje države?

Ne očekujete da Tadić otvori istragu sama protiv sebe, ali je zato otvorila istragu protiv Debevca na osnovu anonimne prijave, koju su napisali oni iz Tužilaštva zajedno sa VSTV-om. Kroz slične stvari sam i sam prošao. Vlasti mi sami napišu anonimnu prijavu protiv mene, Tužilaštvo je zavede i onda ovi iz vlasti objave u svim svojim medijima.

Zašto tvrdite da je Tadić glavna saradnica Tegeltiji u rušenju Debevca?

Vi ste to i sami potvrdili sa svojim pitanjem kako je pokrenuta istraga protiv Debevca, a nije protiv Tadić.

Kako će se to završiti? Građani se čude da glavna tužiteljica napada predsjednika Suda BiH? Također, nikada se nije istražila afera “Potkivanje” koja je vezivana za Tegeltiju?

Afera “Potkivanje” je još jedan dokaza veze između Tadić i Tegeltije. Afera je bila jasna kao dan, a nije pokrenuta istraga.

Građani od ovih vlasti ne mogu ništa dobro očekivati, mogu očekivati samo da im Bog pomogne. Građani gledaju da se spase egzodusa koji će ponovo krenuti. Čim korona stane, krenut će stampedo. I onda će ostati samo živo blato. Međutim, ubijeđen sam da ću se vratiti u bolju Bosnu i Hercegovinu nego koja je sada.


{$excerpt:n}