Šest godina života na ulici / Bio vlasnik firme, sad je beskućnik i čeka pravdu: “Upali su u moj stan kad sam bio u Republici Srpskoj”

Radeta Vinčića snimila je ekipa televizije “Prva” dok je čekao svoj obrok na beogradskim Terazijama. Besplatno mu ga je udijelila “Solidarna kuhinja”, dobrotvorni projekat pokrenut tokom vanrednog stanja.

Sjeća se tačnog datuma kada je prvu noć morao da provede na ulici, kada je izgubio dom. To je bio 5. maj 2014. godine, pišu “Nezavisne“.

Na ulici sam zato što je grupa kriminalaca upala u moj stan kad sam bio u Republici Srpskoj, na Strazburu sam i čekam odluku Strazbura. Bio sam vlasnik firme, imao sam 32 radnika“, pričao je Rade, koji je dodao da je po struci diplomirani pravnik.

Na pitanje “Je l’ nemate nikog svog” odgovorio je sa zadrškom.

Ako mogu da ne odgovorim na to pitanje… Imam. Otac sam četvoro djece. Troje je u Parizu, jedno u Njujorku“, kazao je Rade za emisiju “Exploziv“.

Solidarna kuhinja” nastala je na ideji solidarnosti, jer su na početku pandemije korona virusa mnogi ostali bez posla, pa i sigurnog obroka.

Ljudi koji kuhaju, mi ih nazivamo aktivistima, oni nam se javljaju dobrovoljno. Mi im dostavimo namirnice, sve što je potrebno, pokrijemo im račun, ukoliko treba neku kupovinu posebno da obave, oni naprave obroke, po kuhinji je 20-30 obroka, neko od naših vozača dođe, to se utovari i odnese se na pult. Finansiramo se isključivo donacijama“, kaže Nikola Bogdanović.

Osim namirnica oni dostavljaju i posude i recepte. Recepti su potrebni, jer rijetko ko umije da pravi obroke za toliko ljudi, a jedan od osnivača je profesionalni kuhar.

Videoprilog možete pogledati OVDJE.


{$excerpt:n}