Nove preporuke za korištenje maski u školama

“Svi učenici u Republici Srpskoj treba da nose zaštitne maske prilikom ulaska u školu i izlaska iz škole, odlaska u toalet i u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se susreću sa djecom iz drugih odjeljenja/razreda. Također, učenici trebaju da nose maske i tokom nastave”, navodi se u preporuci.

Za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole, mogućnost nošenje maske tokom časa procjenjuje nadležni nastavnik. Da bi nošenje maske imalo efekta, bitno je da djeca nose maske adekvatne veličine (maska mora da naliježe na lice, u suprotnom nema dovoljnu zaštitnu ulogu) i da je nose pravilno, bez skidanja, pomjeranja i dodirivanja rukama.

Kako je poštovanje ovih principa manje kod mlađe djece, i efekat nošenja maske je, prema istraživanjima, niži nego kod starijih osoba.

Ukoliko nastavnik procijeni da djeca do petog razreda osnovne škole mogu koristiti masku na pravilan način i bez značajnog ometanja procesa učenja, korištenje maske tokom nastave se poštuje i u ovoj dobi, naročito u situaciji kada je visok nivo prenošenja COVID-19 u zajednici.

Učenici od šestog do devetog razreda osnovneškole i učenici srednjih škola treba da nose maske i tokom časa, s obzirom na učestaliji prenos infekcije u toj dobi, bolju saradnju u smislu pravilne upotrebe maske i posljedično veći efekat ove mjere u navedenoj dobi, te činjenicu da više nastavnika u toku školskog dana bude u kontaktu sa učenicima ove dobi. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da osobe starije od 12 godina nose maske u skladu sa preporukama zaodrasle osobe, te je ovo u skladu sa obavezom nošenja maski u zatvorenom prostoru u Republici Srpskoj.”Djeca mogu da nose jednokratne medicinske maske ili platnene maske, zavisno od dostupnosti. Bitno je da je maska odgovarajuće veličine, te da dobro naliježe na lice (ako je maska velika, neće imati adekvatan zaštitni efekat). S obzirom na dužinu trajanja nastave koja je sada na snazi, najčešće će biti dovoljno da djeca imaju jednu masku tokom školskog dana. Međutim, potrebno je da uvijek imaju i rezervnu masku, ukoliko se ona koju nose ošteti, zaprlja ili pokvasi, jer se u tom slučaju maska mora zamijeniti. U slučaju dužeg boravka u školi, maska se treba promijeniti barem nakon tri do četiri sata, ukoliko se prije toga ne zaprlja/pokvasi. Jednokratna medicinska maska se mora baciti, a platnena maska se mora oprati i opeglati, nakon jednog korištenja”, navode iz Instituta, prenosi “N1“.

Iako korištenje zaštitnih maski ima poseban značaj kada su u pitanju djeca koja imaju zdravstvene probleme (alergije, astmu, dijabetes, sistemske bolesti i dr.) ili su sklona čestim infekcijama respiratornog sistema, pojedini učenici usljed određenih zdravstvenih stanja nisu u mogućnosti da pravilno nose maske ili ih ne mogu nositi tokom cijele nastave.

“To mogu biti osobe sa određenim hroničnim respiratornim bolestima (ove situacije ne treba zamijeniti sa respiratornim simptomima koji mogu biti karakteristični za COVID-19 kada je nošenje maske obavezno), osobe sa određenim oblicima invaliditeta, osobe koje iz određenih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih i sl. Kod ovih učenika se ne smije insistirati na stalnoj upotrebi maski, ali je potrebno da nastavnici/profesori potiču druge učenike koje borave u istoj učionici nadosljedno i pravilno nošenje maski, jer maska štiti kako osobu koja nosi masku tako i osobe u njenoj okolini”, navode iz Instituta.

Nastavnike podsjećaju da je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru u kojem boravi više osoba je obavezno u Republici Srpskoj.

“Oni zaštitne maske treba da nose svo vrijeme provedeno u školi, što uključuje i vrijeme nastave.Takođe mogu nositi jednokratne medicinske maske ili višeslojne platnene maske. Da bi nošenje maski od strane zaposlenih u školi imalo efekta, maske se moraju nositi konzistentno, na ispravan način, da dobro naliježu na lice i da pokrivaju nos i usta. Masku bi trebali promijeniti barem nakon tri do četiri sata nošenja, ili ranije ukoliko se ošteti, pokvasi ili zaprlja. Nastavno osoblje mora da pruža primjer učenicima za pravilno i dosljedno poštovanje svih epidemioloških mjera za prevenciju i kontrolu infekcije u školama, uključujući nošenje zaštitnih maski”, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.


{$excerpt:n}