Bečić izabran za predsjednika Skupštine

Kako je saopšteno, 71 poslanik je glasao. Za izbor Alekse Bečića glasalo je 45 poslanika, jedan je bio protiv, a 25 listića bilo je prazno.

Nakon što su saopšteni rezultati glasanja, Bečić je položio zakletvu. Novi predsjednik Skupštine zahvalio se onima koji su glasali za njega, a posebno manjinskim partijama.

Nemamo formalizovane prijedloge za izbor potpredsjednika, rekao je Bečić, pa je neophodno preći na konstituisanje klubova poslanika.

S obzirom na to da nijesu konstituisani svi poslanički klubovi, što je bio uslov za drugu tačku dnevnog reda – izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, Bečić je predložio da se za danas završi zasijedanje.

A evo kako je tekla Prva – konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore 27. saziva:

Sjednicom je, do izbora Bečića, predsjedavao najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagao mu najmlađi Maksim Vučinić.
Današnje zasijedanje počelo je intoniranjem himne, a prisutni poslanici ustali su na “Oj svijetla majska goro”. Dio poslanika DF-a je tek nakon intoniranja himne ušao u salu, prenosi “Antenam”.

Ivanović prezentovao Izvještaj Državne izborne komisije

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović prezentovao je Izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta i zahvalio svima koji su doprinijeli da taj dan prođe u tolerantnoj i dobroj atmosferi.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija “Odlučno. DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” – četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

Po jednog predstavnika imaće Albanska lista “Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu” i koalicija “Jedonoglasno”.

Biračko pravo je imalo 540.026 osoba, a glasalo je 413.894 građana.

Podnošenjem Izvještaja DIK-a, započeo je mandat izabranim poslanicima.

Skupština je konstatovala ostavke koje su u međuvremenu podnijeli Zoran Pažin, Gordana Đurović (Odlučno DPS – Milo Đukanović), Stavan Katić (Mir je naša nacija). Umjesto njih, poslanici su Luiđ Škrelja i Danilo Šaranović.

Knežević: DF neće izdati; Abazović: Podržavam prijedlog koalicije ZBCG

Poslanik Milan Knežević je u ime DF-a kazao da slobodu niko neće ugroziti. Dodao je da DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara.

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović rekao je da podržava prijedlog iz koalicije ZBCG i da, što se njega tiče, može da se pristupi izboru predsjednika Skupštine iz redova Demokrata, a onda i da se formallizuje kandidatura za mandatara.

Aleksa Bečić je izrazio saglasnost sa stavom Abazovića i kazao da taj prijedlog ima podršku koalicije “Mir je naša nacija”.


{$excerpt:n}