Srbija: 1. oktobra ponovno uvođenje vandrednog stanja? Radovanović kaže NE!

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta, Rade Panić, izjavio jutros za televiziju NovaS da ima informaciju da je 1. oktobar mogući datum za uvođenje vandrendog stanja. Epidemiolog Zoran Radovanović nada se da do toga neće doći, jer bi taj potez bio besmislen.

-Imate sada koji je broj novooboljelih i preminulih, koji ničim ne ukazuje da profesor Tiodorović prije sedam dana i dr. Kon prije tri dana najave moguće vanredno stanje. Ono što mi imamo kao informaciju je da se kao datum pominje 1. oktobar, rekao je Panić.

Na pitanje da li bi ponovno uvođenje vanrednog stanja u situaciji u kojoj na dnevnom nivou Srbija ima zvanično 30 novooboljelih, profesor Radovanović kratko i jasno kaže – ne.

-Nikakvog opravdanja nema za uvođenjem vanrednog stanja. Nije u pitanju opstanak države, kaže Radovanović. Epidemiolog podsjeća da je još 19. marta proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja.

-To odgovara vanrednoj situaciji i dovoljno je za efikasnu protivepidemijsku borbu. Tako smo suzbili variolu prije 48 godina, tvrdi Radovanović,prenosi Oslobodjenje

Profesor je više puta ukazivao na to da uvođenje vanrednog stanja nije neophodno za borbu protiv koronaviurusa.


{$excerpt:n}