Aerodromi Federacije u milionskim gubicima

Gubici Sarajevskog aerodroma veći su od osam miliona KM, Zračna luka Mostar je posljednji avion dočekala prije nekoliko mjeseci, a Tuzlanski ima 40 posto od prošlogodišnjeg broja putnika


Pandemija izazvana virusom SARS-CoV2 nanijela je veliku štetu aviosaobraćaju u Federaciji Bosne i Hercegovine i međunarodnim aerodromima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Međunarodni aerodrom Sarajevo do kraja avgusta je pretrpio finansijske gubitke od oko osam miliona KM, gubici Zračne luke Mostar su također ogromni, dok Međunarodni aerodrom Tuzla procjenjuje da će ovu godinu završiti sa oko 1,4 miliona KM gubitaka.

Petina plate

​Ono što je i najveća boljka svih njih je gubitak putnika, odnosno smanjenje njihovog broja ne samo zbog ukidanja određenih destinacija nego i zbog smanjenog protoka putnika u vrijeme pandemije.
Prema riječima vršioca dužnosti direktora Aerodroma Sarajevo Alana Bajića, broj putnika zavisi od mjera koje primjenjuju kako zemlje u koje se putuje, tako i mjera koje se primjenjuju u BiH. Međutim, finansijski oporavak Aerodroma zavisi isključivo od pomoći nadležnih vlasti.
– Od 1. marta do kraja avgusta mi smo imali smanjenje obima aviooperacija za 70 posto, dok je obim putnika smanjen za oko 90 posto u odnosu na isti taj period prethodne godine. Sve to je uslovilo znatne finansijske gubitke, koji su krajem jula iznosili oko osam miliona KM, kazao je Bajić.

Veći problem od isplata plata bio bi propuštanje prilika da se dodatno ulaže u aerodrome i time privuku nove kompanije

Međunarodni aerodrom Tuzla je zbog saradnje sa kompanijom WizzAir i dalje održao prilično veliki broj putnika u odnosu na ostale aerodrome, ali i sam trpi gubitke. Tako se ove godine očekuje oko 227 hiljada putnika, što iznosi tek 40 posto od prošlogodišnjeg broja.
– Ako pogledamo ostale aerodrome, mi smo rijetki u regionu koji su uspjeli održati broj putnika na oko 40 posto u odnosu na godinu ranije, ali to nije dovoljno da bi Aerodrom normalno funkcionisao. Mi već imamo finansijskih problema, morali smo radnicima za petinu smanjiti plate, koje će im biti namirene čim poslovanje bude pozitivno. Procjenjujemo da ćemo godinu završiti sa oko 1,4 miliona KM finansijskih gubitaka, ali se nadamo da ćemo već u 2021. normalizovati poslovanje, ispričao nam je Esed Mujačić, direktor Tuzlanskog aerodroma.
Stanje na Mostarskom aerodromu je još i teže, a o tome najbolje govori informacija da je od početka pandemije do danas na ovaj aerodrom sletjela tek nekolicina aviona.

Prazan Sarajevski aerodrom

Garancija za kredit

​Evidentno teško finansijsko stanje, poručuju sa aerodroma u FBiH, jedino je moguće prevazići adekvatnijom finansijskom pomoći Vlade FBiH. Rukovodstvo Sarajevskog aerodroma već je imalo sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kako bi se osigurala garancija za kredit neophodan za kontinuitet poslovanja.
– Dogovoreno je da se poduzmu aktivnosti da se taksa za razvoj avijacije na nivou FBiH od 10 eura po putniku zamrzne, kako bi se stvorili uslovi za brži povratak i dolazak novih aviokompanija na Aerodrom Sarajevo, kazao je Bajić.
O pomoći Sarajevskom aerodromu se govorilo i na sjednici Parlamenta FBiH, kada je Irfan Čengić (SDPBiH) pokrenuo inicijativu da se ovom aerodromu pomogne sa 10 miliona KM, zanemarujući pri tome ostala dva kojima je pomoć također neophodna.
– Ako vlast ne pomogne, i naš i drugi aerodromi će samo ići u veće gubitke i normalizovanje poslovanja će biti sve dalje. Mi se nadamo da ćemo biti obuhvaćeni ovim novim koronazakonom, jer samo tako ćemo moći biti spremni za narednu godinu, kada očekujemo da će situacija biti povoljnija, zaključio je Mujačić.

The post Aerodromi Federacije u milionskim gubicima appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}