Upoznajte 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana

Inicijativa Mladi evropski ambasadori (Young European Ambassadors), dio je regionalnog komunikacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je pokrenut ranije ove godine. Prvi poziv za mlade evropske ambasadore privukao je preko 400 aplikanata, dok su pobjednici izabrani kombinacijom javnog onlajn glasanja i ocjenama šestočlanog žirija.

Odabrani mladi evropski ambasadori odražavaju raznolikost interesovanja, te na taj način unose uzbudljiv spoj svojih vještina i talenata u YEA mrežu. Iako dolaze iz različitih sredina, svi dijele interesovanje za učenje o evropskim vrijednostima, povezivanje sa vršnjacima i razvijanje svojih ideja. Što je još važnije, mladi ambasadori i atešei, biće otvoreni za razmjenu mišljenja i pokretanje promjena u svojim zajednicama, kao i u čitavom regionu Zapadnog Balkan, ali i širom EU.

„Ova platforma je veoma važna za Evropsku komisiju. Buduće mlade ambasadore i mlade ljude u regionu, smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promjena u zemljama koje podržavamo “, rekla je Miriam Ferran, direktorica Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.
Mladi ambasadori i atešei učestvovaće na konferencijama, kulturnim događajima kao i studijskim putovanjima širom EU i zapadnog Balkana kako bi jačali svoje vještine i širili mrežu*. Uključivaće se u različite kreativne i socijalne projekte koji podstiču aktivizam. Radiće na razvoju liderskih vještina kroz posebno kreirane radionice, istraživati komunikacione tehnike, kako online tako i offline, ali i učiti o Evropskoj uniji i šta ona može da donese regionu Zapadnog Balkana.

Kako bi se kvalifikovali za učešće, kandidati su morali da imajuizmeđu 18-29 godina i da dolaze sa Zapanog Balkana – iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili Srbije. Od njih se takođe očekivalo da budu aktivni u nekim od kreativnih oblasti kao što su umjetnost i dizajn, film i fotografija, muzika, aktivizam mladih, zaštita životne sredine ili sport – polja koja prirodno okupljaju mlade – kao i predstave glasačima svoju ideju i misiju kao mladog evropskog ambasadora u video klipu u trajanju od jednog minuta.

Veliki broj učesnika i 80,000 glasača govori o značajnom interesovanju mladih širom regiona za aktivizam i za mogućnosti koje im nudi EU, ne samo za njihovo lično usavršavanje, već i za izgradnju solidarnosti i uzajamne podrške. Drugi poziv za prijavu biće otvoren sledeće godine, a svi detalji će biti objavljeni na webalkans.eu.


{$excerpt:n}