U Srebreniku obilježena 29. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Na prigodan način danas je u Srebreniku obilježena 29. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije, kao sjećanje na današnji dan 1991. godine.

Tada je, zbog značajno narušene bezbjednosne situacije, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine donijelo jednoglasnu Odluku kojom je naredilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine mobilizaciju cjelokupnog sastava milicije s ciljem zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, zaštite lične i imovinske sigurnosti svih građana. 19. septembar 1991. godine određuje za jedan od najznačajnih datuma moderne povijesti naše zemlje.

“U to vrijeme bili smo jedina organizovana, nedovoljno opremljena i naoružana ali jako motivisana iopredijeljena formacija za obavljanje poslova i datih ciljeva. Danonoćno smo obezbjeđivali sve važnijekomunikacije, objekte te obezbjeđivali normalno funkcionisanje vlasti u jako otežanim uslovima na terenu, jerse ratna psihoza a potom i dejstva polako prenosili i na prostor Bosne i Hercegovine. Povlačenje tzv. JNA izSlovenije i Hrvatske i njihovih vojnih efektiva, te njihovo razmještanje u mjesta i na prostore koji su bilivećinski naseljeni stanovništvom srpske nacionalnosti, te otvoreno naoružavanje stanovništva srpskenacionalnosti, su dodatno ulijevali strah i zebnju među ostalim stanovništvom.U jako teškim bezbjednosnim uslovima osigurali smo održavanje referenduma za nezavisnost Bosne iHercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine.Izbijanjem agresije i cijelim tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici policije su sa drugimpatriotskim snagama organizovali i aktivno učestvovali u odbrani i izvođenju najsloženijih borbenih dejstava,a paralelno s tim radili i poslove borbe protiv kriminaliteta, održavanja javnog reda i mira, kontrolebezbjednosti saobraća i drugih poslova iz svoje nadležnosti.Dali smo nemjerljiv doprinos formiranju jedinica i štabova Teritorijalne odbrane, a kasnije i drugih oblikaorganizovanja Armije Republike Bosne i Hercegovine ustupanjem svojih pripadnika i materijalno tehničkihsredstava.Svojim angažmanom policija je u ratnom periodu ispunila svoj zadatak jer je spriječila činjenje najtežihkrivičnih djela, posebno ratnih zločina, ubistava, silovanja, pljački i drugih oblika kriminalnog djelanja kojaprate rat i ratna dešavanja.Prisjećajući se opisanog vremena, moramo istaći da je 6 naših pripadnika u temelje nezavisne i suvereneBosne i Hercegovine ugradili najvrednije – svoje živote, a oko 40 ih je teže i lakše ranjeno. I ovom prilikom imodajemo zahvalu i priznanje na herojskom činu. Kroz ovo udruženje činimo sve što je moguće da ne buduzaboravljeni, a njihovim najmilijim pružamo pomoći koliko god smo u mogućnosti.Ovom prilikom Udruženje „Policajci Srebrenika 1991 – 1995“ svim policajcima koji su učestvovali u odbrani iizgradnji Bosne i Hercegovine upućuje najiskrenije čestitke i zahvaljuje na učinjenom”, navodi se u saopćenju za javnost udruženja “Policajci Srebrenika”, koje je bilo i organizator obilježavanja današnjeg datuma.

Objava U Srebreniku obilježena 29. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
{$excerpt:n}