Kad se dirne u SDA: Umjesto pravde, Tužilaštvo i Sud KS hramovi zataškavanja!

Zataškavanje „slučaja djevojčice Nadin S.“ i sudska podrška nelegalnoj Ljekarskoj komori KS naći će se na stolu Erica Larsona kao primjeri političke manipulacije pravosuđem u cilju zataškavanja predmeta koji ugrožavaju stranačke čelnike.

Nedavna burna i pozitivna reakcija javnosti na dolazak Erica Larsona, specijalnog savjetnika i eksperta iz SAD za borbu protiv korupcije u Sarajevo otkriva stav javnosti i objektivnu situaciju – da korumpirano i stranački kontrolirano pravosuđe u KS (i šire) ne može osigurati pravnu sigurnost građanima te da je za promjene neophodna akcija izvana. To potvrđuje i sve veći broj prijava koje građani, advokatski uredi pa i pojedinci iz institucija dostavljaju Larsonovom uredu.

Prema saznanjima Raporta, najveći broj se odnosi na teške, milionske zloupotrebe u javnim nabavkama, neriješena ubistva, ali i zataškavanja predmeta koji se zadržavaju u ladicama kako bi se zaštitili moćnici iz vladajućih političkih stranaka.

Kantonalni sud štiti nelegalnu Komoru!

Kad govorimo o zataškavanju, u posljednje vrijeme karakteristična su dva povezana slučaja. Raport je prije nekoliko dana pisao o postupku koji potajno vode članovi menadžmenta KCUS-a i Ljekarske komore KS sa ciljem da se smijeni aktuelno rukovodstvo Federalne ljekarske komore na čijem čelu je dr. Harun Drljević. Prvi saradnici generalne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović već mjesecima lobiraju u komorama drugih kantona da podrže smjenu Drljevića, a zatim bi Izetbegović teledirigirano instalirala novo, „podobno“ rukovodstvo. Saznajemo da je krajnji cilj dr. Izetbegović da tako, imajući pod kontrolom i sarajevsku i Federalnu ljekarsku komoru, konačno provede svoj naum i provede – montirani proces oduzimanja licence prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću. Time je dr. Izetbegović mjesecima opsjednuta, jer je Gavrankapetanović davao javnu podršku porodici djevojčice Nadin S. kojoj su na KCUS-u odbili liječenje i odobrenje za izmještanje na kliniku izvan BiH.

Ljekarska komora KS u procesu protiv Gavrankapetanovića, koji je optužen da je kritizirajući kolege zbog Nadin zapravo „ukaljao ugled i čast pedijatara KCUS-a“, ima ključnu ulogu koju joj u ovom momentu obezbjeđuje Kantonalni sud u Sarajevu! Na koji način?

Poznato je da je još prije godinu dana Općinski sud u Sarajevu donio presudu da je aktuelna Ljekarska komora KS izabrana nelegalno pa su shodno tome sve odluke njenih organa nezakonite. Radi se o procesu koji je krajem 2018. godine pokrenut nakon što je grupa pristalica dr. Izetbegović na pučistički način isforsirala izbor rukovodstva „po želji Profesorice.“ Tada je u nepropisnoj proceduri za predsjednicu LJK KS izabrana dr. Ksenija Miladinović, a protukandidat je bio dr. Ismet Gavrankapetanović.

Općinski sud je presudom (vidi faksimil) konstatirao: “Utvrđuje se da je nastavak 5. Izborne skupštine Ljekarske/Lječničke komore Kantona Sarajevo održane dana 20. 12. 2018. godine, sazvan i održan na nezakonit način, pa se slijedom toga poništavaju akti doneseni na istoj i to Odluke o izboru Predsjednika Skupštine, Odluka o izboru Potpredsjednika Skupštine, Odluke o izboru članova Nadzornog odbora, Odluka o izboru članova Upravnog odbora, Odluka o izboru Predsjednika Komore i Odluka o izboru Potpredsjednika Komore.”

Presuda protiv ljekarske komore KS

Crno na bijelo, Ljekarska komora KS je nelegalna. U presudi se obrazlaže da „dr. Ksenija Miladinović nije prošla proceduru izbora niti je uvrštena od Centralne komisije na listu prije održavanja, da nije postojao ispunjen obrazac, da je prije početka 5. Izborne skupštine jasno bilo da su za predsjednika bili predloženi drugi članovi…“.

Ladice stranačkih sudija

Na ovu presudu „dream team“ sa Koševa je naravno uložio žalbu, koja već godinu dana stoji u jednoj ladici na Kantonalnom sudu. Postoje dva razloga za to i jedno objašnjenje načina na koji je moguće godinu dana odgađati donošenje drugostepene presude. Prvi razlog je taj što je prvostepena presuda sarajevskog Općinskog suda čvrsta, argumentirana dokazima o nelegalnim radnjama te je nemoguće istu oboriti suvislim pravnim razlozima.

Drugi i najvažniji razlog je taj što se odgađanjem takve drugostepene presude (i automatskom smjenom) omogućava dodatno vrijeme za ovaj saziv Ljekarske komore KS koji je naumio dr. Gavrankapetanoviću oduzeti licencu.

Dakle, zataškavanjem predmeta direktno se omogućava da nelegalna LJK KS provede volju dr. Sebije Izetbegović.

A kako se zataškavanje postiže? Tako što taj predmet drži sudija Kantonalnog suda Altijana Šeta, bliska SDA pa shodno tome neće ometati „operaciju“ uticajne funkcionerke SDA dr. Izetbegović. Pokušaji advokatskog tima oštećene strane (u ovom slučaju I. Gavrankapetanovića) u posljednih nekoliko mjeseci nailazili su na zid odbijanja na Kantonalnom sudu i kod postupajuće sudije Šete. Javna tajna da SDA ima „svoje“ policajce, istražitelje, tužitelje, sudije… tako je dobila potvrdu ležanjem ovog predmeta u ladici.

Drugi predmet usko povezan s ovim, a koji je također „zaglavio“ u jednoj ladici Tužilaštva KS jeste tužba porodice Smajlović koji su tužili menadžment KCUS-a zbog odbijanja liječenja njihove djevojčice Nadin i uskraćivanja zakonskog prava na izmještanje na kliniku u Turskoj. Tužena je generalna direktorica KCUS-a dr. Izetbegović, dr. Edo Hasanbegović i ukupno 10 pedijatara koji su učestvovali u krivičnom djelu – Nepružanje medicinske pomoći – iz Čl. 232 KZ FBiH i Čl. 187 – Neovlašćeno otkrivanje profesionalne tajne.

Opstrukcija „slučaja Nadin S.“

Ovaj predmet je zadužila postupajuća tužiteljica Sanela Škaljić, član porodice koja je također tijesno povezana sa SDA. Tužiteljica Škaljić do danas, prema saznanjima porodice, a kako smo vidjeli i iz odgovora na upit o stanju predmeta, nije poduzela nikakve konkretne korake tj. tužilačka odluka nije donesena.

Ovaj slučaj odugovlačenja indikativniji je od prethodnog iz prostog razloga što je tužiteljici dostavljena obimna dokumentacija o prijavljenom krivičnom djelu. Pravni stručnjaci, koje smo konsultirali i prezentirali istu dokumentaciju koju ima i tužiteljica Škaljić, tvrde da je „slučaj kristalno jasan, a krivično djelo lako dokazivo zahvaljujući dokazima i dostupnosti prijavljenih lica.“ Konkretno, odbijanje liječenja počinjeno je izjavom dr. Izetbegović pred TV kamerama, koju su svi vidjeli, i izjavom potpisanom od 10 pedijatara. Kilogrami dokaznih dokumenata sve to dodatno potvrđuju. Tačku na dokazni materijal stavio je menadžment Kliničkog centra Tuzla koji je odobrio izmještanje Nadin S. u Tursku po istim zakonima koje su na KCUS-u prekršili. Zapravo ih krše i dan-danas budući da se Nadin, osim Turskoj, sada liječi u Tuzli i u Općoj bolnici!

Nadalje, Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH po žalbi roditelja presudila je da su na KCUS-u povrijeđena ljudska prava Nadin S. i prava djeteta zagarantirana poveljama UN. Agencija za zaštitu ličnih podataka također je utvrdila da su lični podaci Nadin S. i podaci o bolesti zloupotrijebljeni. Pa ipak, tužiteljica Sanela Škaljić i njena šefica Sabina Sarajlija ovaj predmet „neodlučno“ drže u ladici.

Razlog je očigledan – podignu li optužnicu, a za šta postoje svi uslovi, prvoosumnjičena bi bila dr. Sebija Izetbegović. Stranka i „prvi u Bošnjaka“ bi potegao sve veze da te optužnice ipak ne bude, ili da ne bude pomenutih tužiteljica. Da stvar bude delikatnija, ako proces stigne do presude, za ovo djelo je zaprijećena kazna od tri (3) godine zatvora! Stoga je teško povjerovati da će to ići bez pritiska nekog višeg autoriteta.

Slučajevi za Larsona

Raport.ba saznaje da će ova dva slučaja sigurno stići do Erica Larsona, ako već i nisu, kao primjeri političke manipulacije pravosuđem u cilju zataškavanja predmeta koji ugrožavaju stranačke čelnike. Kada i kako će izgledati dostignuta pravda, teško je sada prognozirati. Ali je sigurno da u međuvremenu negativci nastoje što brže provesti svoje montirane procese. Na to je prije nekoliko dana upozorila dr. Jadranka Sormaz dramatičnim otkrićem.

“Želim da obavijestim kolege, da sam danas prisustvovala vrlo mučnom sastanku UO Komore KS, čiji sam član ispred Opće bolnice Sarajevo. Na sceni je plan ovladavanja i Komorom FBiH od iste grupe ljudi koji su ovladali Komorom KS. Već unaprijed su poslali imena zamjenskih članova iz KS i jedva sam se izborila da ispred OBS u subotu 19. septembra u Zenici nas predstavlja dr. Esad Bećiragić. Cilj im je da pored Izvještajne skupštine isti dan bude i Izborna skupština i da se promijeni rukovodstvo Komore FBiH i dr Drljević. Želim da ste s ovim upoznati i ako je moguće, da se spriječi preglasavanje i ostali nasilni postupci pri izbornom procesu.”

Dakle, početak puča u organizaciji sarajevske Ljekarske komore predvođen dr. Enrom Suljić zakazan je za danas (subota). Šta će se dešavati svakako ćemo saznati i pored sklonosti ekipe oko dr. Suljić da destruktivne akcije obavljaju iza zatvorenih vrata. Javnost će ipak biti informirana…

The post Kad se dirne u SDA: Umjesto pravde, Tužilaštvo i Sud KS hramovi zataškavanja! appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}