SILOVITO NEVRIJEME DIVLJALO DRŽAVOM, NAJGORE TEK SLIJEDI: Meteorolozi objavili HITNO UPOZORENJE, stiže katastrofa!

Prema posljednjim informacijama, u stravičnoj oluji koja besni Grčkom nema ljudskih žrtava.

Snažna oluja zahvatila je danas zapadni deo Grčke i poplavila ulice u gradovima na jonskim ostrvima Kefalonija, Zakintos i Itaka, gdje je čupala drveće i izazvala prekid isporuke električne energije.

Vatrogasna služba saopštila je da je primila najmanje 60 poziva za intervencije, uglavnom radi uklanjanja oborenog drveća i ispumpavanja vode iz kuća i radnji.

Na Kefaloniji je potonuo jedan brod.

Zamjenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Herdalias rekao je da će narednih devet sati biti veoma kritični.

Snažno nevrijeme bacilo je jahtu na kamenitu obalu na poluostrvu Itaka. Jahta, koja je plovila pod švajcarskom zastavom, pod jakim naletima oluje otkačila se od sidra, a zatim su je struje i vjetrovi odvukli ka kamenitoj obali u oblasti Šinos istočno od Itake. Osobe koje su se nalazile na jahti uspjele su da bez pomoći dođu do obale nepovrijeđene.

On je kazao da se očekuju jaki vremenski fenomeni i obilne kiše, prenosi grčki portal Katimerini.

Dodao je da su zbog oluje bez struje ostali stanovnici Zakintosa, Kefalonije i Itake i da se radi na ponovnom uspostavljanju energetskog sistema,piše Mondo.

Očekuje se da će se ciklon zdržati na tom dijelu grčke narednih šest do devet sati, a da će se zatim pomjeriti južno.

Takođe, formira se i novi front koji će oko podneva i popodneva pogoditi centralni dio Grčke, a da će biti pogođeni Magnezija, Arkadija i vjerovatno Fokida, dok će u subotu oluja stići do Atike i Evije.

Mediteranski ciklon “Janos” pokazao je i svoj centar, odnosno oko u oblasti od oko 50 kilometara.

Na satelitskim snimcima zabilježeno je da su udari vetra oko 90 kilometara na sat, a zbig njega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki.


{$excerpt:n}