Vesna Pusić: “Ne slažem se često s Izetbegovićem, ali u ovom slučaju se slažem”

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je za “N1” kako je jučerašnja posjeta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Zagrebu “neobična” te da nije jasno koga je Dodik osim sebe i svoje politike tamo predstavljao.

Dodik se u jučerašnjoj zvaničnoj posjeti Zagrebu sastao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Kako je kazala Pusić, znalo se da će Dodik doći u Zagreb i da će ga primiti predsjednik države i predsjednik Vlade, ali da je sve “malo neobično” jer Dodik u ovom trenutku nije predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Prema tome, u bilo kakvom službenom posjetu Zagrebu dosta bi bila razina ministra vanjskih poslova ili savjetnika predsjednika za vanjsku politiku. Predsjedavajući Predsjedništva BiH bi po svim pravilima mogao imati ovakav protokol i u ovom trenutku nije jasno što i koga osim sebe i svoju politiku je Dodik predstavljao u Zagrebu”, komentarisala je Pusić.

“Mislim da bi za Hrvatsku i BiH bilo neobično važno zbog osjetljive situacije u BiH i naših bilateralnih odnosa da se poštuju institucije BiH, jer je to prvi korak u stabiliziranju BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH ima ovlasti da za vrijeme mandata komunicira sa bilo kime na toj istoj razini. Do ovog je došlo zbog ove famozne komplicirane relacije između Hrvatske i vodećih HDZ političara u BiH koji imaju utjecaj na biračko hrvatsko tijelo u BiH koji glasaju na hrvatskim izborima. Ta cijela ideja da se štite interesi Hrvata u BiH na taj način da se mijenja izborni zakon je zapravo Čovićeva ideja a očito ga Dodik podržava”, istakla je.

“Pretpostavljam da je razlog da hrvatsko vodstvo na tako visokoj razini primi Dodika jer je smatralo da će tu uspjeti dogovoriti na razini Predsjedništva BiH neko rješenje za eventualno novi izborni zakon ili neku formu koja bi garantirala vodstvo HDZ-a u BiH, odnosno bolje rezultate od onih koje su dobili na prošlim izborima”, dodala je.

Pusić je za “N1” rekla i kako smatra da je ova posjeta bila “politička nespretnost” te da smatra kako ona više šteti utjecaju i ugledu Hrvatske nego BiH.

Komentarišući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako ova posjeta Dodika govori o “saradnji između Srba i Hrvata na račun Bošnjaka”, Pusić je navela kako ona smatra da je to saradnja dva političara – Dodika i Čovića koja već dugo postoji.

“I Dodik i HDZ zapravo dugo surađuju. To nije problem osim ako se radi o suradnji koja isključuje najveći narod u BiH – a to su Bošnjaci i ako ide na štetu BiH. Budući da imamo loša iskustva iz prošlosti, mislim da nije neobično da takav postupak izaziva oprez u najmanju ruku, odnosno upozorava da se tu nešto događa što ne bi bilo najbolje niti za naše odnose niti za BiH. Ne slažem se često s Bakirom Izetbegovićem, ali u ovom slučaju se slažem”, izjavila je Pusić gostujući u Novom danu, prenosi “N1“.


{$excerpt:n}