Šta državni ministri i parlamentarci u BiH rade na listama za općinska vijeća

Da se politika u Bosni i Hercegovini i vodi i percipira na jedan sasvim drugačiji način u odnosu na mnoge evropske države, pokazuje primjer kandidatskih listi za predstojeće lokalne izbore. Na tim listama mogu se pronaći čak i aktuelni državni ministri i parlamentarci.

U BiH nije jasno izdiferencirana podjela na političare koji su državni (viši) kalibar i na lokalne političare. Borba i glad da neka stranka preuzme vlast na bilo kojem nivou jača je od svega, pa tako gledamo neke na prvi pogled neprirodne poteze i kandidature političara koji se bave državnom politikom kako sada traže naklonost birača za neka općinska vijeća.

Prvi zanimljiv primjer dolazi iz Prozor-Rame. U toj općini godinama vlada HDZ 1990, odnosno Jozo Ivančević. Radi se o općini sa značajnim budžetom, koju godinama bezuspješno pokušava preuzeti HDZ. A koliko su ove godine ozbiljni u namjeri da ovladaju Prozor-Ramom pokazuje potez rukovodstva stranke koja je državnog ministra pravde Josipa Grubešu kandidirala za nosioca liste HDZ-a za općinsko vijeće.

Cilj je da Grubeša svojim političkim utjecajem i prije svega imenom “povuče” glasove za stranku, ali je iluzorno očekivati da bi napustio poziciju državnog ministra i pristao da bude općinski vijećnik.

Zanimljiv je i slučaj SBB-a u sarajevskoj Općini Centar. Tu je SBB okupio “dream team” za općinsko vijeće. Listu predvodi ministar policije u Sarajevu i bivši državni ministar saobraćaja Ismir Jusko, a na listi je i državna zastupnica i federalna ministrica turizma Edita Đapo. Također, na listi za općinsko vijeće su i Dervo Sejdić, Amer Kapo, Sulejman Haljevac, Fuad Čibukčić i drugi.Zanimljivo je da SBB u cijelom kantonu ima jednog kandidata, odnosno kandidatkinju za načelnicu, a to je Sanela Prašović-Gadžo (Novi Grad).

Ovakvi primjeri jasno ukazuju na to koliko je teško odvojiti političke nivoe u BiH. Kampanja je konstantna i da bi se postigao cilj stranke posežu i za takvim potezima poput kandidiranja državnih kadrova na lokalni nivo.

The post Šta državni ministri i parlamentarci u BiH rade na listama za općinska vijeća appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}