Porodica se vratila kući i zatekla leglo zmija, evo gdje su se krile: “Ne znamo gdje su mama i tata”

Sadeta Kolbaš iz Ruskog Krstura, mjesta u opštini Kula (Srbija), pronašla je prošlog mjeseca leglo zmija u svojoj kući, a njena kćerka Sanja Kušić ispričala je za “Telegraf” da su u gotovo svim sobama njihovog doma pronalazili po 5 ili 6 gmizavaca tokom agonije koja je trajala danima. Kažu da u kući nikad nije bilo vlage.

Kako Sanja navodi, sve je počelo jedne večeri kada je njena majka Sadeta vidjela da se nešto u hodniku na laminatu pomjera, misleći da je puž golać.

– Kada je upalila svjetlo, ugledala je zmiju koja je na momenat zastala. Mama je od straha izletjela iz hodnika i otrčala nazad u drugi dio kuće gdje žive snajka i brat i počela da vrišti i zove pomoć, međutim, zmija se podvukla ispod laminata i nestala kada je brat ušao u kuću – započinje Sanja.

Kaže da niko cijele noći nije spavao, ali da se zmija nije pojavila.

– Ujutru kad je svanulo, mama je izvadila cijeli laminat iz hodnika i bacila misleći da je ispod rupa i kupila novi. Zamazala je pukotinu kod ulaznih vrata koja je jako mala. Pukotina je zamazana i stavljen je novi laminat. Mislili smo da je problem rješen, kad poslije nekoliko minuta, mama je opet primijetila zmiju na novom laminatu kako se migolji – priča naša sagovornica.

Poslije nekoliko sati istog dana, Sadetina snajka ugledala je zmiju u ćošku pored vrata, dok je sama Sadeta ušavši u sobu, vidjela još jednu na parketu.

Kako bi pomogli Kolbašima, u akciju pronalaženja legla uključili su se i prijatelji i članovi porodice.

– Te zmije bile su bebe zmije dugačke oko 20 centimetara, a tanke kao slamčica. Krenuli su od kupatila gdje su našli nekoliko njih, ušli su u jednu sobu, povadili lajsne parketa i uhvatili još 5 ili 6, u spavaćoj 5 i još u jednoj sobi nekoliko njih, te je ukupno uhvaćeno 14 zmijica – priča Sadetina kćerka.

Problem bez rešenja

Sve je to, napominje, trajalo 4 dana. Kako bi se riješili legla zmija, cijelu kuću posuli su hlorom.

– Zvali smo i Zavod za zaštitu prirode ali niko nije imao rješenje za takav problem. Rekli su mi da moraju da dobiju nalog da izađu na teren i kad dođu, uzmu zmiju i odnesu je u obližnji kanal. Kada sam im rekla da je to leglo zmija i da ne znamo odakle se pojavljuju, rekli su mi: “Onda vam ne možemo pomoći, pa ne možemo mi da budemo 24 sata kod vas i da čekamo zmije” i predložili mi da, ako je vidim, poklopim lavorom pa da ih onda zovem da je oni uzmu – objašnjava naša sagovornica.

Kako se nikakvom rješenju nije nazirao kraj, kuću u kojoj su boravile zmije, dezinfikovali su sumporom.

– Cijela kuća i dvorište su tri dana smrdili na sumpor a u hodniku su postavili ljepak na kartone i za ta tri dana su se još 3 zmije uhvatile na lepak – objašnjava Sanja i dodaje:

– Da kucnem u drvo, zasad ih nema, ali i dalje postoji crv sumnje gdje su “mama i tata” tih 17 ili 18 zmija koje smo uhvatili i ostaje pitanje da li će se opet vratiti.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kažu da u situacijama nalik ovoj, gdje se zmije nalaze u kući gdje ljudi žive, izlaze u susret građanima koliko mogu, te da najčešće rade po Novom Sadu, ali i okolnim mjestima.

– Zmije jesu naša obaveza, i po zakonu se ne smiju ubijati. Mi ih uhvatimo i puštamo dalje u prirodu. Nevjerovatno je da niko iz Zavoda nije izašao na teren u vezi sa slučajem iz Ruskog Krstura – navode iz Zavoda dodajući da svako ko ima takav problem može slobodno da ih pozove, a oni će izaći na teren.


{$excerpt:n}