Vučić: Suočavamo se sa velikim pritiscima iz svijeta, ali mi Srbi možemo da prevaziđemo sve…

“Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci uvek borili i za koju ćemo uvek morati i želeti da se borimo i u budućnosti”, rekao je Vučić u obraćanju svečanoj akademiji “Pohvala srpskom narodu” u Banjaluci.

U obraćanju video vezom, Vučić je ukazao na istorijski značaj 15. septembra, kada je izvršen proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, i naveo da je važno da srpski narod bude jedinstven i danas, kada se suočava sa brojnim izazovima i velikim pritiscima iz sveta, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

“Naš odgovor mora da bude sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu našeg naroda. I ako smo jedinstveni i ako smo složni i ujedinjeni, mi Srbi možemo da prevaziđemo sve nevolje i pobedimo sve probleme i da osiguramo i garantujemo budućnost naše dece”, kazao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da praznikom, koji se danas prvi put obeležava, počinje “savim novi pristup” srpskom nacionalnom jedinstvu, navodi se u saopštenju.

“Ovaj dan više nego ijedan drugi koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes, naše jedinstvo koje nam je potrebno i koje je kroz vekove pokazivalo upravo snagu borbe protiv ogromnih izazova koje smo imali kroz istoriju”, kazao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je, kako se navodi, da je ponosna što se danas sa Srbijom proslavlja praznik “koji treba da postane simbol zajedništva, slobodarske tradicije i okupljanja”.

“Kroz istoriju, borba za slobodu je uvek značila veliku žrtvu i veliko stradanje. Niko nam je nije poklanjao, niti smo bilo koga za nju molili. Samim tim niko ne može da nam oduzme ni pravo da zajednički, sa visoko podignitim zastavama, slavimo naše jedinstvo, bratsku slogu i našu trobojku i bogatu slobodarsku tradiciju”, navela je Cvijanović.

Svečanoj akademiji, održanoj večeras na Trgu srpskih vladara u Banjaluci, prisustvovao je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, u svojstvu Vučićevog izaslanika, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dodaje se u saopštenju.

Na svečanoj akademiji je prikazan video materijal iz filma u produkciji Vojnofilmskog centra “Zastava film”, o prvom srpskom ratnom fotografu Risti Marjanoviću, koji je, kako se navodi, fotoaparatom ispratio celu srpsku golgotu Prvog svetskog rata.

Glumci Akademije umetnosti iz Beograda i Banjaluke govorili su tekst iz drame “Solunci govore” Antonija Đurića, za muzički deo programa bio je zadužen Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a nastupili su i brojni drugi umetnici, dodaje se u saopštenju, prenosi Beta.


{$excerpt:n}